Головна Новости Афіша на 17-те грудня: куди піти у Києві

Афіша на 17-те грудня: куди піти у Києві

0

Новорічні свята невпинно наближаються, що відображається і на програмі подій. Сьогодні на вас чекає зустріч з Різдвозавром, коміксові таємниці Різдва, зимова міфологія, музичне свято до Дня Миколая. А окрім того, лекція про феномен Бориса Михайлова, презентація альбому гурту Гапочка, прем’єра вистави «Стіна» в театрі Франка, відкриття нових виставок та багато іншого. 

ВЕЧІР ЛІТЕРАТУРНИЙ.

Різдвяні забави з Мартою Сахно

Вас чекає знайомство з Різдвозавром. Це найдивовижніший різдвяний персонаж.  А розкаже вам про нього Марта Сахно — перекладачка книжок “Різдвозавр” та “Різдвозавр та Зимова Відьма”, які написав британський письменник і музикант Том Флетчер. Представлять також “Велику книгу різдвяних ігор”, де зібрані найкращі настільні ігри для спільних забав у різдвяну пору. За допомогою фішок та кубиків читачі потрапляють  у неймовірний світ Різдва, повний ельфів, оленів, барвистих пакуночків і лісорубів.

Коли: о 18.30
Де: Книгарня Старого Лева, вул. Прорізна, 10 
Вхід вільний

Коміксові таємниці Різдва: хто насправді такий Санта Клаус?

Один із найкращих авторів коміксів про Бетмена, дивак, супротивник Алана Мура  та звичайний маг — британець Ґрант Моррісон – створив чудову середньовічну казку про чоловіка на ім’я Клаус, новорічне свято Йоль та справжню магію, яку втілив неймовірний художник Ден Мора. 
Як герой комікса обернувся на відомого нам Санту, хто є його демонічним супротивником і звідки він взявся та яка традиція новорічних коміксів наразі існує ви зможете дізнатися на презентації зимових коміксів від видавництва Vovkulaka. В цьому допоможе Микита Янюк, перекладач Клауса та багатьох інших коміксів українською.

Коли: о 18.30
Де: Книгарня «Є», вул. Хрещатик, 46
Вхід вільний


ВЕЧІР АКТУАЛЬНИЙ.

Лекція-презентація збірки «Урбанізм і Фемінізм» у Києві

Тексти, зібрані у книжці, дають особливу перспективу бачення обширу міста, оскільки тут наявні точки зору дослідни/-ць, які представляють різні царини гуманітарного знання. Використання інструментарію сучасних ґендерних та урбаністичних студій дає змогу висвітлити несподівані ракурси побутування чоловіків та жінок у публічному просторі і водночас специфіку облаштування самого цього простору. Йдеться і про проєктування міст та помешкань, і про досвід міського життя, і, з іншого боку, про репрезентацію цього досвіду в літературі.

Коли: о 18.30
Де: Fulbright Ukraine вул. Еспланадна, 20
Вхід вільний, реєстрація 


ВЕЧІР ПІЗНАВАЛЬНИЙ.

Феномен Бориса Михайлова: лекція Єлени Петровської

Заключний захід в рамках серії «Феномен Бориса Михайлова» — лекція філософині Елени Петровської.
Археологічний підхід до творчості Бориса Михайлова спонукає до висновку про те, що зображальність в його роботах ілюзорна, тоді як соціальність наочна і конкретна. Аналізуючи цю соціальність, Єлена Петровська розгляне поняття радянського як таке, що, поступово втрачаючи свою семантику, залишається в якості горизонту соціального життя. Це означає, що радянська проблематика продовжує працювати, але вже як ефект, оголюючи те, що можна назвати загальною маргінальністю (бідність, виключеність, відчуженість і т.д.).

Коли: о 19.00
Де: PinchukArtCentre, вул. Велика Васильківська/Басейна 1/3-2, 3й поверх, 
Вхід вільний, реєстрація 


ВЕЧІР В КІНО.

Погань

Моновистава британської зірки Фібі Воллер-Брідж, що вийшов із десятихвилинного скетчу і переріс в розкішний серіал з двох сезонів, — це історія дотепної, сексуально стурбованої, схильної як до саморуйнування, так і до добрих покликів душі тридцятирічної жінки, яка виживає одна в сучасному Лондоні. 

Коли: о 19.40
Де: Сінема Сіті, вул. Антоновича, 176
Вартість квитка: 170 грн.


ВЕЧІР З МИСТЕЦТВОМ.

Відкриття виставки «Дух Відсутності»

«Дух відсутності»- це колекція з 10 творів, які можна трактувати як об’єкти мистецтва, або як предмети одягу. Місце об’єкту рішуче впливає на його інтерпретацію. Те, що на людині або манекені виглядає як сукня або жилет, перетворюється на картину або інсталяцію, коли розташовані на білому планшеті.
Брак єдиної інтерпретації — це лише перша з серії відсутностей, яким і присвячені ці роботи.

Коли: о 19.00
Де: виставкова зала «Хлібня», Національний заповідник «Софія Київська»,  вул. Володимирська, 24
Вхід вільний

Алхімія мотивації

Просвітницька парадигма вселила віру, що коли світло науки розвіє темряву релігійно-містичних уявлень  –  нарешті настане щаслива епоха свободи, рівності та братерства. Але виявилось, що ні послаблення релігії, ні інтернет-енциклопедії, ні навіть свобода висловлювання прямо не впливають на сумарну долю щасливих, розумних та просвітлених. Більшість свого еволюційного становлення людство черпало мотивацію з релігії та містики, і за якихось кілька століть відбувся поворот до прагматичного атеїзму. Тож питання навіть не в тому, чи був це правильний крок, просто варто знати, чи є у Прогресу рецепт мотивації, крім грошей, слави, насилля та антидепресантів?

Коли: о 19.00
Де: Інститут проблем сучасного мистецтва НАМУ, вул. Євгена Коновальця 18 Д
Вхід вільний


ВЕЧІР УРОЧИСТИЙ.

Церемонія нагородження лауреата Премії імені Юрія Шевельова 2019

Премія імені Юрія Шевельова була заснована 2013 року Українським ПЕН, Києво-Могилянською Бізнес-Школою, видавництвом «Дух і Літера», Центром юдаїки та Українським науковим інститутом Гарвардського університету. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода носить імʼя Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику, та відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю.

Коли: о 19.00
Де: Києво-Могилянська Бізнес-Школа, вул. Волоська, 8/5 
Вхід вільний


ВЕЧІР МІФОЛОГІЧНИЙ.

Жіночі образи у зимовій міфології Європи

На лекції ви дізнаєтеся: хто така Морена-зима та інші богині слов’янських земель,  про Жіноче обличчя Коляди, як святкують зимове сонцестояння на Сицилії: до кого приходить Санта Лючія, як німецькі селяни частували Берту – богиню порядку, хто така добра відьма Бефана – італійський Санта Клаус і ким є красуня Брайд – полонянка зими у бриттів, про Різдво та німф: кого бачив Шекспір Дванадцятої ночі?

Коли: о 19.00
Де: Креативний простір Creative Women Space, провул. Михайлівський 9Б, домофон 64
Вартість квитків: 250 грн.

Нелюди в антрополісі: про міста та їхніх незвичайних мешканців

На прикладі книжки Світлани Тараторіної «Лазарус», фільму «Bright» та серіалу «Carnival Row» поговорять про великі міста та як в них уживаються люди і нелюди – фантастичні істоти. Метафорами яких соціальних проблем є конфлікти між людьми та орками, феями й нечистю? Яким буде місто, де переважають Інші? Які художні засоби можуть передати цей дух зіткнення культур навіть при слабкому сценарії? Які пастки та легкі рішення чекають на того, хто пробує зобразити таке місто? 

Коли: о 19.30
Де: Urban Space 500, вул. Бориса Грінченка, 9, зал «Троєщина». 
Вхід вільний


ВЕЧІР МУЗИЧНИЙ.

«Хто, хто Миколая любить». Хорове свято

Хорове товариство імені Миколи Леонтовича Національної Всеукраїнської музичної спілки, Київська муніципальна академія музики імені Р.М. Глієра представляє хорове свято. Участь беруть кращі дитячі, навчальні, аматорські та професійні хорові колективи м. Києва. У програмі – хорові твори українських композиторів ХІХ-ХХ століття та колядки народів світу.

Коли: о 19.00
Де: Національна філармонія України, Володимирський узвіз, 2 
Вартість квитків: 70-350 грн.

Мюзикли з американських кінофільмів

Святковий концерт «Мюзикли з американських кінофільмів». Виконавці: Заслужена артистка України Єлізавета Ліпітюк (сопрано), лауреат міжнародних конкурсів Сергій Бортник (тенор), заслужений діяч мистецтв України В»ячеслав Полянський (фортепіано).

Коли: о 19.00
Де: Будинок Актора, Ярославів Вал, 7
Вартість квитків: 100-300 грн.

Гапочка / Презентація альбому “Необхідна”

Перший сингл «Чую» з майбутнього альбому вийшов на початку червня. З присмаком олдскулу та пост-панку трек означив нову хвилю у творчості гурту Каті Гапочки та Євгена Якшина. Не зважаючи на те, що живого барабанщика замінила драм-машина, гітарні партії Євгена зазвучали ще зухваліше, а вокал Каті — ще  відчайдушніше.
«Необхідна» – експресивний альбом. Головний меседж – у необхідності переживання всіх твоїх граней, від мінусу до плюсу. 

Коли: о 19.30
Де: Caribbean Night Club, вул. Симона Петлюри, 4
Вартість квитків: 290-650 грн.


ВЕЧІР В ТЕАТРІ.

Вистава СТІНА за п’єсою Любові Якимчук і Томаса Меттлера

Війна починається, як жахливе сновидіння, із якого ти мрієш прокинутися, але не можеш. Одного разу ти розумієш, що більше ніколи не буде, як доти. Що між твоїм окупованим містом і рештою світу — СТІНА. Що зруйнований мир відновити складно, а зупинити обстріли, якщо ти лише проста людина, неможливо. Залишається лише шукати спосіб не стати схожим на собак, які заполонили місто. Яких не лише доводиться відганяти палками, а й виганяти із власної голови. 
Це вистава про акторів в окупованому місті, в окупованому театрі. Про зміни, що відбуваються у мисленні під час війни. Про абсурдність смерті та про бажання знищити автора цієї війни. Якщо не можна відплатити йому безпосередньо за цю величезну кількість смертей, то чи можна це зробити виставою? Чи можна взагалі щось змінити виставою?

Коли: о 19.00
Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка,  площа Івана Франка, 3, камерна сцена 
Вартість квитків: 250 грн.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…