Головна Новости У Києві нові рахунки у квитанціях

У Києві нові рахунки у квитанціях

0

У столиці масово розсилають платіжки за опалення та гарячу воду за грудень. У КП «Київтеплоенерго» за лічені дні наприкінці минулого року зробили перерахунок 980 тисячам родин.

Містяни загалом зекономили 320 мільйонів гривень за місяць. Це стало можливим завдяки коригуванню ціни на газ, частка якого у загальному тарифі на опалення та гарячу воду складає 80 відсотків.

Директор структурного підрозділу «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» Костянтин Лопатін відповів на запитання «Вечірнього Києва» з цього приводу.

– На скільки в середньому менше сплатить кожна сім’я за тепло?

– У платіжках сума до сплати за грудень загалом буде на 300 – 400 гривень меншою. Адже коригування газової складової відбулося на рівні 22 – 23 відсотків відповідно до постанови Кабміну про «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу» № 1082, що прийнята 24 грудня 2019 року». Нагадаю, що фактична ціна газу в грудні була на рівні 4276,69 грн / 1000 м³ замість передбаченої в тарифі 6235,51 грн / 1000 м³.

– Скільки це складає для споживача-киянина у конкретних цифрах?

– У будинках з лічильниками перерахована вартість 1 Гкал теплової енергії за грудень становила 1290,44 грн, замість встановленої тарифом вартості 1654,41 грн. Для будинків без лічильників вартість опалення 1 м² становитиме 25,32 грн, тоді як нормативний тариф складає 38,5 грн / м², а з урахуванням температурного коефіцієнту – 32,47 грн. Водночас, вартість 1 м³ гарячої води також зменшиться майже на 20 грн. Суму персонального перерахунку можна побачити в окремій графі в рахунку на оплату послуг. Якщо додасте її до суми, виставленої у рядку «до сплати», матимете те значення, яке повинні були б сплатити за тепло за грудень, якби коригування не відбулося.

– Чи враховано погодні умови теплого грудня в розрахунку оплати за спожите тепло?

– Так. Для житлових споруд, у яких не встановлено загальнобудинкових приладів обліку тепла, розрахунки велися з традиційним урахуванням температурного коефіцієнту та коефіцієнту знижки за газ. Але містянам нагадаю, що порівнювати платежі, виставлені за листопад і за грудень не коректно. Тому, що листопад був все ж таки тепліший за грудень майже на 2 градуси, а в грудні будинки спожили більше теплоенергії. Якими будуть суми у платіжках у січні, лютому, березні також сказати важко, адже все буде залежати від погоди і діючої у той момент ціни на газ. Тому порівнювати або давати прогнози поки що рано.

– Чи правда, що кияни найбільше виграли від нової постанови Кабміну?

– Так. 320 мільйонів гривень – це найвищий показник перерахунку в Україні. Зауважу, що перерахунок за «газовим коефіцієнтом» стосується тільки тих клієнтів теплопостачальних компаній, що виробляють тепло за допомогою блакитного палива, а не вугілля чи мазуту.

– З 1 січня в Україні мав почати працювати ринок газу. Схоже, що впровадження Кабміном формули «газового коригування» є першим кроком входження в ринок газу. Чи готове «Київтеплоенерго» працювати в нових умовах? Де купуватимете газ? І як ці нові реалії відобразяться у квитанціях киян?

– Кабінет міністрів України поклав на Нафтогаз спеціальні зобов’язання по поставці газу теплокомуненерго, але при цьому ТКЕ обов’язково повинні виконувати певні умови. Зокрема, рівень розрахунків  за газ  має бути не нижче ніж 90%. 

Що стосується формули, то поява в правовому полі механізму, що дозволяє корегувати нарахування за тепло і гарячу воду згідно з фактичною ціною газу без перегляду тарифу, дозволила зменшити платіжки за тепло і гарячу воду за грудень на 22-23% – у середньому це 300 – 400 грн залежно від площі квартири та енергоефективності будинку

Завдяки оперативному перерахунку, впродовж кількох днів після оприлюднення ПКМУ №1082, Київтеплоенерго забезпечило киянам можливість сплатити за спожите тепло з урахуванням фактичної ціни газу в грудні. Зазначимо, питома вага природного газу в тарифі на тепло КП «Київтеплоенерго» складає 80%.

– Коли у платіжках містян з’являться рядки з сумами до сплати за обслуговування будинкових теплолічильників? У яких межах буде ця плата?

– Окремий рядок за обслуговування приладу обліку тепла і гарячої води з’явиться у платіжках за березень. Внески будуть сплачуватися раз на квартал. Їх затверджено окремо для кожного будинку розпорядженням Київською міською державною адміністрації 24 грудня 2019 року № 2244. Сума внесків залежить безпосередньо від типу лічильника, планових витрат на його обслуговування, а також від кількості квартир у будинку. Ось як приклад, візьмемо будь-яку адресу з нашої бази даних: бульвар Вацлава Гавела, 27. Мешканці цього будинку будуть сплачувати один раз на три місяці близько 20 грн за обслуговування лічильника гарячої води і 15 грн за обслуговування теплолічильника.

Варто розуміти, що це не додаткова плата, а платіж, який було виокремлено з тарифу ще у 2017 році після прийняття Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Завдяки цьому буде забезпечено належне обслуговування і збереження лічильників, їх повірку, ремонт і встановлення. Адже протягом останніх двох років витрат на такі роботи не було передбачено.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…