Головна Новости Від класики до легенд року: що підготувала філармонія киянам у січні

Від класики до легенд року: що підготувала філармонія киянам у січні

0

Перший місяць цього року подарує меломанам зустріч з улюбленою класикою, старовинною духовною музикою та легендами року у виконанні духового оркестру. 

Шопен, Ліст. Лариса Деордієва (фортепіано)

У виконанні піаністки Лариси Деордієвої звучатимуть фортепіанні твори класиків ХІХ століття – поляка Фридерика Шопена та угорця Ференца Ліста.
Шопен і Ліст – сучасники. Вони – різні за стилем як композитори і за манерою виконання як піаністи. Кожен із них мав свою долю і стали реформаторами в історії музики. Перший відділ представить лише витончені вальси Фридерика Шопена, а в другому відділі, зокрема, можна порівняти ноктюрни Шопена та Ліста.

Коли: 4 січня о 19:00.
Вартість квитків: 70 – 350 грн.

Джазові теми з імпровізацією. Неоніла Лагодюк (фортепіано)

Щороку в Колонному залі імені Миколи Лисенка відбуваються авторські концерти Неоніли Лагодюк, це її вже 10-й, ювілейний концерт.  Поряд зі старими композиціями, буде багато прем’єр, а ще – участь беруть талановиті музиканти. Цього вечора вперше у проєкті – дитячий хоровий ансамбль «Кантус» та дует фортепіано з вібрафоном. Нові думки звучатимуть у старих жанрах.

Коли: 5 січня о 19:00.
Вартість квитків: 80 – 400 грн.

Ансамбль «Хорея Козацька». «Ангели, знижайтеся!»

Справжнім подарунком для душі і серця стане програма концерту, де звучатиме старовинна духовна музика, зокрема церковні гімни-монодії до Різдва Христового, різдвяні канти із Почаївського Богогласника 1790-1791 років.
Ансамбль виконує музику давніх епох – від середньовічної монодії до романсу ХХ століття. Переважно, це твори епічної традиції, але й лірики не бракує. А ще артисти грають на унікальних старовинних інструментах, які рідко де можна побачити й почути – середньовічна і ренесансна лютня, дуда, шалмей, фідель, колісна ліра та інші.

Коли: 9 січня о 19:00.
Вартість квитків: 70 – 350 грн.

Сара Чен (фортепіано) США

Із сольним концертом виступить американська піаністка Сара Чен. Звучатимуть твори класиків ХІХ та ХХ століть – поляка Фридерика Шопена, французів Клода Дебюссі та Моріса Равеля, іспанців Мануеля де Фалья, Енріке Гранадоса та Ісаака Альбеніса.
Якщо в другому відділі звучатиме романтична музика Фридерика Шопена, якому в лютому 2020 року виповнилося б 210, то в першому – витончена французька музика та колоритна музика Іспанії. 

Коли: 11 січня о 19:00.
Вартість квитків: 70 – 350 грн.

Дует «Rulla Voita», ансамбль «Київські солісти»

Разом із ансамблем «Київські солісти», виступить «Rulla Voita».
Це дует артистів Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, скрипальки Олександри Васильєвої та перкусіоніста Дмитра Ульянова. У програмі – твори Баха, Вівальді, Моцарта, П’яццолла, Пярта, Польової, Бріттена, Пелециса.

Коли: 15 січня о 19:00.
Вартість квитків: 80 – 400 грн.

«На березі вічності. Іван Карабиць»

Звучатимуть твори, написані Іваном Федоровичем від 1970-х років, у виконанні Національного ансамблю солістів «Київська камерата» (художній керівник і диригент – Валерій Матюхін). Солістами виступлять скрипалька Богдана Півненко, співачки Тамара Ходакова та Мар’яна Головко.
Іван Карабиць – сучасник «школи київського авангарду», оскільки, також був учнем Бориса Лятошинського, а після його смерті продовжив навчання в Мирослава Скорика. У творчості Іван Федорович звертався, зокрема, і до додекафонії, і до джазу, і до українського фолку. Він написав симфонії, оперу-ораторію «Київські фрески», хорові, камерно-інструментальні та камерно-вокальні твори, естрадні пісні, музику до кінофільмів та театральних вистав.

Коли: 17 січня о 19:00.
Вартість квитків: 70 – 350 грн.

Хіндеміт, Вайнберг. Київський камерний оркестр

Звучатиме музика ХХ та ХХІ століть у виконанні легендарного Київського камерного оркестру під орудою Наталії Пономарчук та кларнетиста Томаса Мазура й альтиста Андрія Чопа.
Камерна симфонія № 4 для струнного оркестру та кларнета – один із останніх творів Мечислава Вайнберга, створена ним 1992 року. Кожна із його камерних симфоній розвиває теми ранніх творів і ставить їх у новий контекст, а четверта не є винятком. Цього разу соло виконає кларнетист Томас Мазур.
Сучасником Шостаковича є й німецький класик ХХ століття – Пауль Гіндеміт. Сьогодні найбільш популярним твором Пауля є його «Траурна музика», написана 1936 року. Солістом виступить Андрій Чоп. І твори Пауля Гіндеміта виконував чеський композитор та піаніст, єврейського походження Ервін Шульгофф (1894-1942). Він був блискучим піаністом і композитором, за що отримав кілька премій, а ще одним із перших європейських композиторів став активно використовувати джаз в симфонічній музиці. Цього разу звучатиме його «Серенада» для струнного оркестру.

Коли: 18 січня о 19:00.
Вартість квитків: 80 – 400 грн.

Станкович, Шостакович, Дворжак, Нац. симф. оркестр України

Звучатиме музика класиків ХІХ та ХХ століть – Антоніна Дворжака й Дмитра Шостаковича, та українського композитора Євгена Станковича.
2020 рік – рік і Бориса Лятошинського, якому 3 січня було би 125. Він – сучасник Дмитра Шостаковича. Кожен із них мав власний і творчий, і життєвий шляхи. Обидва відчули на собі «тиск» епохи Сталіна. Але, незважаючи на історичні умови, залишилися вірними собі. Можливо, саме тому їхня музика вплинула на формування майже всіх молодших композиторів, зокрема й на Євгена Станковича

Коли: 22 січня о 19:00.
Вартість квитків: 80 – 400 грн.

Вівальді, Чайковський. Київський камерний оркестр

Київський камерний оркестр представить один із найпопулярніших творів бароко – «Пори року» Антоніо Вівальді. У філософському підтексті пір року – життя людини. Від весни (народження) – до літа (розквіт), від осені (зрілість) – до зими (смерть). Музичні пори року неодмінно знаходять резонанс в серцях слухачів. Адже, людина постійно замислюється про життя і смерть, про сенс існування. Програму концерту доповнить «Спогад про Флоренцію» Петра Чайковського.

Коли: 24 січня о 19:00.
Вартість квитків: 100 – 500 грн.

Легенди Року. Національний духовий оркестр України

«Queen», «Scorpions», «Aerosmith», «Led Zeppelin», «AC/DC», «Deep Purple»… Хто із нас не зростав із цією музикою? А тепер уявіть, що хіти світової рок-музики звучатимуть у виконанні духового оркестру! Разом із ними виступить соліст Олександр Онофрійчук – той самий фіналіст телевізійного шоу «Голос країни», талановитий хлопець із Вінничини. 

Коли: 28 січня о 19:00.
Вартість квитків: 100 – 600 грн.

Джерело: https://shev.org.ua/

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…