Головна Корисно Коли і як доцільно подавати солодке шампанське

Коли і як доцільно подавати солодке шампанське

0

Всім відомі основні категорії вин: сухе, напівсухе, напівсолодке. Проте існує більш рідкісна категорія, яку не часто можна зустріти в магазинах, а саме солодке шампанське. Його виготовляють особливим методом, тому його букет вибирають справжні поціновувачі.

Смак солодкого шампанського та технологія виготовлення

Експерти у більшості випадків віддають перевагу благородному брюту, який виготовляти дещо складніше. У нього багатший та різкіший букет, тому для порівняння та проб сомельє отримують майже невичерпне поле. Такий вибір очевидний, адже солодке шампанське через високий вміст цукру гірше піддається оцінці, солодкий смак забиває інші важливі для дегустатора ноти. На прилавках його можна знайти під маркуванням Doux, Dolce або Mild. Цей напис звичайно додають дрібними буквами на етикетці, під назвою марки. Солодке вино відрізняє високий вміст цукру — від 50 г/л або від 8%. При цьому у справжньому шампанському не допускаються сторонні домішки, весь цукор має створитись самостійно в процесі бродіння. Якщо відчутно нехарактерний присмак, то вино не дуже якісне. Його виготовили з порушеннями технології — окремо додали цукор. Це дуже відчувається уже на першому ковтку. Існує спеціальний шампанський метод, який використовують уже декілька століть. Його винайшов чернець-бенедиктіанець П’єр Періньон, іменем якого і назвали одну з найзнаменитіших марок шампанського. Він шукав рішення розповсюдженої проблеми —- спінення вин у бочках. Традиційна технологія означає завантаження цілих грон у прес, де їх чавлять та відразу відокремлюють від сусла. Використовувати можна лише сік з першого чавлення, адже у другому занадто багато домішок, потім декілька тижнів проводять ферментацію у старих бочках. А от безпосередньо шампанське з вина роблять лише навесні наступного року, використовуючи купаж з різних регіонів та винограду.

Як подавати солодке шампанське

Першими на думку спадають десерти, проте таке поєднання буде до смаку лише завзятим солодкоїжкам. Ніяких заборон на створення солодкого столу немає, проте варто спочатку спробувати напій та врахувати смаки гостей — для більшості людей забагато цукру. Можна придбати одну пляшку в маркеті алкогольних штук, щоб добре розпробувати всі нюанси смаку справжнього шампанського. Дібрати до нього закуски не просто, адже з основними блюдами воно зовсім не поєднується. Пропонують декілька найкращих варіантів:

  1. фрукти, особливо цитрусові, та гіркий шоколад;
  2. випічка без надмірного вмісту цукру;
  3. сирні тарілки, з м’якими та ніжними сирами;
  4. тарталетки, канапе, рулетики.

Головне правило для створення закусок: мінімум хлібних виробів, мінімум мясного. Ідеальним стане багатошаровий смак, як шматочок сиру, оливка, огірок. Вітається використання фруктів та овочів, проте без салатів на основі майонезу.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Як вибрати плівку для ламінування А4?

Ламінування – це процес покриття документа захисною плівкою для підвищення його довг…