Головна Новости Пріоритетні кроки щодо завершення децентралізації

Пріоритетні кроки щодо завершення децентралізації

0

«Наша мета, щоб Україна була представлена громадами і принцип повсюдності місцевого самоврядування був закріплений в адміністративно-територіальному устрої України», — про це сказала Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак під час засідання Ради донорів з питань впровадження реформи децентралізації в Україні.

«Парламент затвердив Програму діяльності Уряду 4 жовтня і за Мінрегіоном закріплено 7 цілей. Одна з них — ціль 10.3 «Українці мають реальну можливість впливати на організацію свого життєвого простору як мешканці спроможних громад», яка орієнтована на завершення або новий початок реформи місцевого самоврядування, має свої цілі. Тож, ціль перша — це формування спроможних громад. І ми хотіли би, щоб українські громади дійсно були на 70% спроможними. Друга — ми сформуємо нову систему адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня і у нас з’являться округи за розміром наближені до аналогічних субрегіональних одиниць в Європі і з чіткими кордонами для належного управління. Третя ціль орієнтована на розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади. Нам необхідно внести зміни і удосконалити законодавство з питань чіткого розподілу повноважень органів місцевого самоврядування і органів виконавчої влади в питаннях соціально-економічного розвитку і секторальних реформ. І четверта – запровадження інституту префектів, які здійснюватимуть нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування. Для цього необхідні внести зміни до Конституції України», — повідомила Альона Бабак.

Міністр наголосила, що одним із головних досягнень до кінця наступного року охоплення територій України перспективними планами та ОТГ на 100%. «Парламент схвалив закон, яким спрощується деякі бюрократичні процедури, які заважали в плануванні та охопленні перспективними планами спроможних громад території країни. Завдяки таким змінам в законодавстві ми пришвидшимо процес планування.

«Потребує удосконалення підход для оцінки рівня спроможності територіальних громад. Нині все ще задають питання жителі в тих громадах, які не об’єднались, за якими важливими критеріями формуються спроможні громади і ми продовжуємо одним із таких критеріїв — демографічний.

Ми вважаємо, що в новоутворених спроможних ОТГ повинно проживати від 250 дітей шкільного віку та 100 дітей дошкільного віку. Тобто такі громади достатньо молоді і мають трудовий потенціал для економічного розвитку. Також важливо, щоб ці громади об’єднувались за принципом нерозривності територій, і щоб у нас не було білих плям після об’єднання. Окрім того потрібно звертати увагу на індекси податкоспроможності громад. Площа цих громад має становити не менше 200 квадратних км, оскільки земля — це один із основних ресурсів для збору місцевих податків», — зазначила вона.

Ще одним завданням Міністр  назвала формування оптимальних мереж надання публічних сервісів та послуг в ОТГ.

«Під оптимальністю ми розуміємо, що ці послуги будуть доступними для людей. Спільно з іншими міністерствами ми визначили певні стандарти, як наприклад доступ до освіти – учні мають добиратись до школи не більше 30 хвилин. ЦНАП також має бути доступним у межах 30 хвилин, а час приїзду швидкої у селі має бути в час не більше 20 хвилин.

Ми вже нанесли на карту України більше 150 тис об’єктів соціальної інфраструктури і зараз завершуємо моделювання оптимальних мереж, щоб можна було забезпечити надання послуг за тими критеріями, які ми визначили разом з іншими міністерствами для громадян, які проживають в цих громадах.

Далі ми орієнтуємось, що державна підтримка з Державного бюджету буде спрямовуватись саме на об’єкти, які ввійдуть до оптимальних мереж надання послуг. Також ми орієнтуємось на те, що зможемо забезпечувати високі стандарти якості надання адміністративних послуг через ЦНАПИ в ОТГ після ліквідації адміністративних одиниць районного рівня. Наразі в нас вже створено 806 ЦНАП, і нам необхідно збільшити їх кількість до 1400 відповідно до кількості ОТГ», — сказала вона.

Ще одним із завдань на наступний рік є посилення фінансової підтримки розвитку громад та територій з Державного бюджету і створення умов для підсилення власної фіскальної спроможності наших ОТГ. А також сприяння участі громадян в процесі прийняття управлінських рішень та розвитку форм прямої демократії. За її словами, потрібно вносити зміни в законодавство щодо місцевих виборів в частині забезпечення представництва жителів в радах громад і в обласні раді.

Альона Бабак зазначила, що Мінрегіон вдячний Раді донорів за підтримку ініціативи щодо створення постійно діючого Офісу підтримки реформи децентралізації та регіонального розвитку, який надаватиме експертну допомогу Міністерству щодо:

— розроблення законодавства з урахуванням Європейської хартії місцевого самоврядування;

— адміністративно-територіального реформування, зокрема геоінформаційного його моделювання та секторальних інфраструктурних мереж надання публічних послуг;

— фінансово-ресурсного забезпечення формування спроможного місцевого самоврядування;

— впровадження секторальної децентралізації;

— комунікаційного супроводу реформи;

— координації впровадження реформи на регіональному рівні.

На завершення Міністр подякувала усім присутнім за надану послідовну підтримку, вагомий внесок у забезпечення позитивних зрушень у нашій державі та висловила сподівання, що Рада донорів і надалі буде дієвою і результативною координаційною платформою.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…