Головна Новости Райони міста, в яких ростуть діти, можуть генетично впливати на їхнє здоров’я

Райони міста, в яких ростуть діти, можуть генетично впливати на їхнє здоров’я

0

Вчені вважають, що на здоров’я дітей впливають саме несприятливі фактори середовища, а не статки родини, рівень освіти або наявність у батьків певних захворювань.

Існує припущення, що середовище, в якому ми живемо, впливає на наші біологічні характеристики. В одному з таких досліджень, про яке розповідає Тhe Сonversation, з’ясували, що діти, які виростають у малозабезпечених районах, як правило, мають гірше фізичне здоров’я — у порівнянні з тими, хто зростали у районах більш заможних.

Підкреслюється, що на здоров’я дітей впливали саме несприятливі фактори середовища, а не статки родини, рівень освіти або наявність у батьків певних захворювань.

Вчені з Королівського колледжу Лондона та університету Д’юка досліджували показники дітей, які виховувались у громадах з економічною бідністю, фізичним насиллям, соціальним відстороненням, недоглянутістю та небезпекою, а також з більш високими показниками забруднення повітря. Виявилось, що такі діти відрізнялися від своїх ровесників на рівні генів.

Для подальшого аналізу біологічних процесів вчені звернулися до епігенетики — науки, що досліджує контроль генів, їхню активацію та вимкнення. Одиницею її дослідження є епігеном — кластер генів, що відповідає за певну функцію організму (наприклад група генів, що вмикає секрецію гормонів під час пубертату в підлітків). Він складається, зокрема, з білків та хімічних сполук, що можуть змінювати активність генів, приєднуючись до певних ділянок ДНК, таким чином впливаючи (активуючи чи пригнічуючи) на роботу генів.

Під час дослідження розглянули епігеноми близько 2000 дітей з Англії та Уельсу, народжених між 1994 та 1995 роками. За ними стежили протягом останніх двох десятиліть. Всі вони виросли у різних житлових районах — і мали абсолютно різні соціально-економічні умови.

При цьому дослідники оцінювали фізичні, соціальні, економічні, а також гігієнічні показники цих районів; використовували дані різних джерел, зокрема, бази даних органів місцевого самоврядування та кримінальної юстиції; проводили систематичні спостереження за зображеннями вулиць з Google Street View та опитували їх мешканців.

Досліджували. зокрема, відмінності в регуляції гена CYP1A1, що активується, коли в організм потрапляють хімічні речовини (поліциклічні ароматичні вуглеводні), що містяться у сигаретному димі та брудному повітрі.

Вчені з’ясували, що у дітей, які виросли у більш незабезпечених районах, спостерігалися відмінності в регуляції генів, пов’язані з хронічними запаленнями та розвитком раку легенів (навіть у тих учасників, що не палили). Крім того, ці діти опинилися в групі ризику щодо серцевих захворювань, а також діабету другого типу.

Для підтвердження цих результатів вчені звернулися до одного з попередніх досліджень, у якому довели зміну регуляції генів, пов’язаних із хронічним стресом у 1000 дорослих людей, що живуть у малозабезпечених громадах американських міст.

Наразі невідомо, наскільки тривалими є ці зміни та чи можна на них впливати у подальшому. Проте, дослідники наголошують, що наші гени та місце, де ми виросли, мають «працювати разом, щоб формувати здоров’я кожного».

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…