У Києві зафіксували випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію. Хворим надається вся необхідна медична допомога в медзакладах у стаціонарах. Про це повідомили у пресслужбі Київського міського центру контролю та профілактики хвороб.
Як зазначили в Центрі, 1 березня вони отримали дані про три випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію в столиці, які були зафіксовані сімейними лікарями.
Хворі звернулися по медичну допомогу. Вони перебувають на лікуванні в медичних закладах столиці. Лікарями та фахівцями Центру проводяться необхідні бактеріологічні обстеження на кишкову групу інфекцій, – уточнили у пресслужбі.
Як припустили фахівці Центру, усі троє могли отруїтися внаслідок вживання неякісної кулінарної продукції, придбаної в одному з магазинів міста.
За цим фактом було розпочато епідеміологічне розслідування.
Симптоми кишкової інфекції у дорослих і дітей залежать від різновиду збудника. Однак є загальні ознаки, що вказують на наявність захворювання: болі в животі, слабкість, відсутність апетиту, блювота, рідкі випорожнення. Збудник хвороби потрапляє в зовнішнє середовище разом із випорожненнями хворої людини. В організм здорової людини він проникає разом із зараженою водою або продуктами харчування.
Кулінарія в магазині може стати джерелом гострої кишкової інфекції, якщо не дотримуються належних заходів гігієни та безпеки продуктів. Кілька причин зараження кулінарією в магазині:
- Контакт з їжею руками: Працівники у відділі готової їжі, якщо не дотримуються норм гігієни, можуть передавати бактерії, коли контактують з приготовленою їжею.
- Недотримання температурного режиму: Якщо продукти довго зберігаються за низької температури, це сприяє розмноженню бактерій і мікроорганізмів.
- Перехресне забруднення: У разі некоректної підготовки їжі можливе перехресне забруднення, коли сирі продукти можуть контактувати з приготованою їжею.
- Погана обробка інструментів і поверхонь: Інструменти та поверхні мають регулярно дезінфікуватися, щоб запобігти розмноженню бактерій.
- Низька якість продуктів: Використання неякісних або прострочених продуктів також може підвищити ризик зараження.