Головна Новости У Києві продемонструють унікальність українських бубнів

У Києві продемонструють унікальність українських бубнів

0

Чи знаєте ви, що Україна має свою унікальну техніку гри на бубні – оригінальну, не схожу на інші техніки, відомі у світі? Музиканти створювали інструменти власноруч або замовляли їх у майстра, орієнтуючись на свої потреби, щоби грати до танцю – разом зі скрипкою, цимбалами чи басом. Бубни ручної роботи мали безліч модифікацій, різнилися за матеріалами, якістю, оздобами – а від цих характеристик залежав звук і техніки гри, які можливо виконати на інструменті. 


Андрій Левченко 6 років тому довідався про цей інструмент, а тепер дослідив та опанував різні техніки гри та виробництва, зібрав найбільшу в Україні колекцію бубнів ручної роботи, і відкриває усім охочим світ невідомої традиційної музики. 

Заснований ним проєкт bubny.in.ua – це перший та єдиний в Україні медіапроєкт про традиційні музичні інструменти. Унікальна фотозбірка старовинних бубнів зруйнує стереотипи про те, що народні інструменти – примітивні, та відкриє цілий світ винахідливості музик і людей, що робили ці інструменти своїми руками та грали на них. 

На презентації медіапроєкту bubny.in.ua ви дізнаєтеся, чим відрізнялися бубни ручної роботи, яку музику на них можна зіграти, яким було музичне життя 100 років тому, і почуєте вживу, як звучать сучасні бубни, виготовлені за старовинними технологіями!

Цей медіапроєкт про традиційні інструменти дасть вам змогу відчути себе трохи дослідником(цею)! Бета-версія сайту зараз включає два розділи:
– каталог – якісні фото майже усіх відомих на наш час бубнів ручної роботи з приватних та музейних колекцій – із детальним описом та характеристиками кожного інструменту, що допоможуть усім зацікавленим зробити свій бубон власноруч;
– збірка більш як 150 архівних та родинних світлин із бубністами та бубністками, що грають під час різних святкувань у своїх спільнотах. Усі матеріали сайту нанесено на мапу, з можливістю навігації та сортування за фільтрами.  

У майбутньому на сайті з’являться розділи з експедиційними відео, іконографією та блог Андрія Левченка зі статтями про бубністів(ок) та їхню музику.

Коли: 1 лютого о 18:00.
Де: Музей Івана Гончара, вул. Лаврська, 19.
Вхід на презентацію за квитком у музей: 30 грн.

Андрій Левченко – музикант та дослідник, що знає близько сотні комбінацій прийомів гри на бубні, і десятки веселих історій про сільських бубністів. Протягом останніх 6 років досліджує традиційні бубни, зокрема в експедиціях, де навчився грати безпосередньо від досвідчених музикантів з сіл, а тепер передає ці знання під час численних майстер-класів та приватних занять. Має найбільшу в Україні колекцію старовинних саморобних бубнів. Співзасновник проєкту Рись / Rysʹ та Школи традиційної музики, грає традиційну танцювальну музику в гуртах US Orchestra та Надобридень, із якими об’їздив міжнародні фестивалі в Німеччині, Литві, Словаччині, Греції, Польщі.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…