Головна Новости У Києві пройшов фестиваль «День білоруського мистецтва»

У Києві пройшов фестиваль «День білоруського мистецтва»

0

На подвір’ї Києво-Могилянської академії пройшов фестиваль «День білоруського мистецтва».

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на білоруську службу «Радіо Свобода»

В рамках фестивалю 11 липня презентували три нових поетичних видання – антологію білоруської поетичної революції БУМ-БАМ-ЛІТ, нову поетичну збірку Сергія Прилуцького “Еврiдiка не озирається” та поетичне видання Володимира Орлова “Все як раніше лише імена змінилися” в перекладі Олександра Ірванця.

Цього року усі три книги перекладено українською мовою в українських видавництвах. Вірші білоруських поетів читали відомі українські письменники та перекладачі – В’ячеслав Левицький, Олена Степаненко, Олександр Ірванець, Богуслав Поляк.

Білоруський поет і прозаїк Сергій Прилуцький, який проживає в Україні більше 10 років, каже, що очікував, що його книга вийде в Білорусі минулого року. Однак вона так і не вийшла в друк.

Автор завжди бере участь у білоруських акціях в Україні. “Дуже важливо, щоб білорусів почули, щоб вони не забували свою культуру і не асимілювались у країнах, до яких вони переїхали”, – зауважив Прилуцький.

На його думку, частина активних білорусів, змушених поїхати, залишаться в інших країнах, але досвід тих, хто повернеться, неодмінно знадобиться новій Білорусі.

“Будь-яка міграція впливає на економіку, громадянське суспільство і, звичайно, буде дуже важко побудувати суспільство на руїнах після зміни влади. Але я думаю, що досвід тих, хто виїхав, а потім повернеться, буде корисним для побудови нової держави, нормального суспільства, громадянських інституцій. Люди допоможуть своїм досвідом та новими можливостями”, – зауважив він.

Зазначається, що на подвір’ї Києво-Могилянської академії також була організована фотовиставка “Білорусь, що прокинулась” та відбувся концерт за участю білоруських музичних колективів SHUMA, Naka, РСП.

Білоруська співачка Руся (SHUMA), яка покинула Білорусь пів року тому разом з маленькою донькою та матір’ю, заявила, що планує залишитися в Україні на три роки.

“Перед від’їздом ми з колегами створили мобільний додаток для тренування голосу Vocal image – там і психологія голосу, і психологія стосунків. Це підхід за допомогою голосової терапії. Не так давно у Німеччині я отримала диплом вокального та музичного терапевта, і я дуже щаслива! Я отримала нові інструменти, як допомагати собі та навчити інших. Зараз цей додаток повинен працювати дуже активно протягом трьох років, тож я планую жити в Києві, щоб продуктивно працювати…», – розповіла співачка.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…