Головна Корисно Пастернак: як обрати та приготувати смачний коренеплід

Пастернак: як обрати та приготувати смачний коренеплід

0

Смачний і корисний пастернак — це справжня скарбниця поживних речовин. Рослина належить до родини Зонтичних, що відображається у її зовнішньому вигляді: корінь нагадує блідо-жовту моркву, а листя — петрушку. У кулінарії здебільшого використовуються коренеплоди — їх варять, запікають, тушкують або вживають у сирому вигляді. Розповідаємо, як правильно приготувати і з чим поєднувати пастернак.

Пастернак: який на смак і чим кориснийРослина багата поживними нутрієнтами, включаючи вуглеводи, клітковину, антиоксиданти, ефірні олії. До складу входять речовини, необхідні для правильного травлення та роботи кишківника, а саме:
  • вітаміни: С, K, Е, групи В;мінерали: калій, магній, фосфор, залізо.
  • Пастернак має низький глікемічний індекс, а отже, підходить для людей із цукровим діабетом. За смаком коренеплід схожий на моркву, хоча трохи солодший і пряніший. Найбільш підходящим методом термічної обробки вважається обсмажування, яке пом’якшує текстуру та підсилює солодкуватий аромат. У страви з пастернаком додають приправи та трави, також використовуються кухонна сіль і рослинна олія. Найкращі спеції:
  • розмарин;чебрець;кумин;часник;коріандр.
  • Перед вживанням бажано очистити корінь від шкірки.Як обрати і зберігатиОбирайте коренеплоди маленького або середнього розміру, оскільки великі екземпляри мають жорстку волокнисту текстуру. Шукайте корені з рівномірним забарвленням, без темних плям і тріщин. Видаліть листя, але не мийте, якщо не плануєте одразу готувати. Зберігайте рослину у прохолодному місці, наприклад, у нижніх ящиках холодильника, подалі від яблук, томатів і бананів — виділюваний ними газ етилен надає гіркоти. Також коренеплоди можна зберігати в морозильній камері, попередньо очистивши, нарізавши й пробланшувавши.Як приготувати пастернакУніверсальний поживний коренеплід поєднують із овочами, фруктами, бобовими, кисломолочними соусами. Для легкого сезонного гарніру збризніть невеликі шматочки пастернака, ріпи та брюссельської капусти оливковою олією, запікайте за температури 180° протягом пів години. Подавайте у теплому вигляді з медово-гірчичною глазур’ю. Тушковану курячу грудку чудово доповнить пюре з пастернака. Обсмажте нашатковану цибулю-шалот у рослинній олії, додайте подрібнений коренеплід із невеликою кількістю води, потім тушкуйте на повільному вогні до готовності.Збийте суміш до стану пюре, приправте лимонним соком і мускатним горіхом, подавайте з легким соусом із натурального йогурту з кропом. Приготуйте оладки з незвичайних коренеплодів: змішайте подрібнені пастернак і батат із цибулею, додайте трохи нутового борошна, додайте ароматну суміш спецій для овочів із маркету Маудау. Сформуйте невеликі млинці й обсмажте до золотистої скоринки з обох боків. Оладки смакують самі по собі, але ще смачніші зі сметаною або соусом тартар.

    Коментарі закриті

    Рекомендуємо

    Пастернак: как выбрать и приготовить вкусный корнеплод

    Вкусный и полезный пастернак — это настоящая кладезь питательных веществ. Растение походит…