Головна News Австралія першою у світі легалізувала “екстазі” та “чарівні” гриби для лікування психічного здоров’я

Австралія першою у світі легалізувала “екстазі” та “чарівні” гриби для лікування психічного здоров’я

0

КИЇВ. 1 липня. УНН. Відсьогодні, вперше у світі, в Австралії сертифіковані психіатри для лікування депресії та посттравматичного стресового розладу можуть призначати “екстазі” та “чарівні” галюциногенні гриби. Австралійська адміністрація лікарських засобів вважає, що хоча переконливих доказів такої терапії немає, але у разі позитивного досвіду для пацієнта “користь переважатиме ризики”, передає УНН з посиланням на ВВС.

Деталі

Австралія стала першою країною у світі, яка легалізувала використання психоделіків для лікування деяких психічних розладів. Психіатри тепер можуть призначати МДМА, тобто “екстазі” тим, хто страждає від посттравматичного стресового розладу, а також “чарівні” гриби для лікування деяких видів депресії. Багато вчених та експертів у галузі психічного здоров’я вітали цей суперечливий крок як такий, що змінює правила гри.

Однак інші кажуть, що цей крок був занадто поспішним і його не варто перебільшувати. Експерти кажуть, що все ще існує ризик “поганої подорожі”, коли користувач має неприємний досвід, перебуваючи під впливом наркотиків. До того ж терапія коштує недешево. Австралійські ЗМІ повідомляють, що один курс може коштувати десятки тисяч доларів.

МДМА – також відомий як “екстазі” для вечірок – це синтетичний наркотик, який діє як галюциноген. Він підвищує рівень енергії, чуттєвих відчуттів і спотворює відчуття часу. “Чарівні” гриби, які ростуть у природі, також мають галюциногенний ефект завдяки активній сполуці псилоцибіну.

Хоча Австралія є першою країною у світі, яка регулює ці препарати як ліки, клінічні випробування також проводяться в США, Канаді та Ізраїлі.

Згідно з новими правилами, які набули чинності в Австралії 1 липня, сертифіковані психіатри можуть призначати МДМА для лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР) і псилоцибін для лікування депресії, яка не піддається іншим методам лікування.

Використання психоделіків буде ретельно контролюватися і не буде випадком “випив таблетку і пішов”, сказав доктор Майк Маскер, дослідник психічного здоров’я з Університету Південної Австралії.

Описуючи цей крок як “зміну правил гри”, він сказав інформаційному агентству AFP, що, наприклад, у випадку з МДМА, пацієнт, швидше за все, отримає три курси лікування впродовж п’яти-восьми тижнів. Кожна процедура триватиме близько восьми годин, а терапевт весь цей час перебуватиме з пацієнтом. Однак пацієнтам не варто очікувати чудодійного зцілення.

“Я читав про історії, коли люди мали те, що ви називаєте невдалими поїздками, або, фактично, вони повторно переживали свою травму, тому ми повинні бути дуже обережними”, – сказав доктор Маскер.

Професор Росселл, яка очолює найбільше в Австралії дослідження впливу псилоцибіну на депресію, зауважила, що для визначення довгострокових результатів терапії необхідні додаткові дослідження.

Австралійська адміністрація лікарських засобів TGA визнає, що докази непереконливі , але “є багатообіцяючі ознаки” того, що контрольоване терапевтичне використання препаратів може покращити психічне здоров’я деяких людей, і що “користь для деяких пацієнтів… переважатиме ризики”.

Регулятор заявляє, що наразі не існує затверджених продуктів, які містять МДМА або псилоцибін. Однак рекласифікація означає, що психіатри зможуть отримати доступ і легально постачати певні ліки, які їх містять, навіть якщо вони не були оцінені на предмет безпеки та ефективності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таблетки від раку легенів знижують ризик смерті вдвічі – дослідження

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…