Головна News Британські вчені відстежують два величезні айсберги, які увійшли до Атлантики

Британські вчені відстежують два величезні айсберги, які увійшли до Атлантики

0

КИЇВ. 15 березня. УНН. Британські вчені відстежують два величезні айсберги, які відкололися від Антарктиди і можуть перешкодити судноплавству, передає ВВС, пише УНН.

Деталі

За даними ВВС, менший з айсбергів називається A81, і він більший за Великий Лондон. Інший айсберг називається A76a.
Королівське дослідницьке судно “Діскавері” оглянуло останній айсберг, коли він увійшов до південної частини Атлантичного океану.

“Він був просто на нашому шляху. Нам знадобилося 24 години, щоб обійти його”, – сказав ВВС британський океанограф Герайнт Тарлінг.

Він повільно наближається до Фолклендських островів, які є британською територією. Найбільше дослідників турбує те, що A76a сяде на мілину і ще більше розіб’ється на дрібніші частини, які можуть перешкодити судноплавству та рибальським операціям.

У жовтні NASA повідомило, що шматок льоду, що відколовся від найбільшого у світі айсберга A76, плавав у протоці Дрейка біля мису Горн у Чилі. Такі айсберги зазвичай тануть, коли входять у тепліші води поблизу екватора.

За даними Британської антарктичної служби, A81 відірвався від шельфового льодовика Антарктиди у лютому після того, як протягом багатьох років був слабо прикріплений до материка.

Очікується, що він слідуватиме за A76a, а також створюватиме потенційні незручності для кораблів.

Обидва айсберги, до 90% яких знаходяться під водою, можуть важити трильйон тонн, повідомляє ВВС.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…