Головна News Вчені виявили, що льодник Туэйтс чутливий до зміни температури 

Вчені виявили, що льодник Туэйтс чутливий до зміни температури 

0

КИЇВ. 16 лютого. УНН. Зміни у льоднику Туэйтс викликають серйозні занепокоєння у вчених, тому що, якщо він повністю розтане, глобальний рівень моря підніметься на пів метра, передає УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Нове дослідження показує, що антарктичні льодовики можуть бути більш чутливими до змін температури моря, ніж вважалося раніше.

Британська антарктична служба та антарктична програма США розмістили датчики підводного робота під великим льодовиком Туейтса для вивчення процесу танення.

Льодовик Туейтс, який є розміром з Британію – один з найшвидших льодовиків у світі. Його сприйнятливість до зміни клімату викликає серйозне занепокоєння вчених, тому що якщо він повністю розтане, глобальний рівень моря підніметься на півметра.

Нове дослідження показує, що навіть незначне танення може потенційно спричинити остаточне зникнення льодовика.

Під час нового дослідження вчені Британської антарктичної служби визначили, що у той час як тепліша вода циркулює під шельфом, існує менше танення, ніж очікувалося, саме там шар прісної води захищав льодник від танення.

Але, вчені також виявили за допомогою комп’ютерного моделювання, що обсяг танення не був найважливішим фактором у відступі льодовика.

“Добре, що швидкість танення низька, але важливо те, як швидкість танення змінюється”, – пояснив океанограф BAS Піт Девіс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 мільйонам людей загрожують катастрофічні повені через льодовикові озера

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…