Головна News Застосування мереж PON за умов міської забудови

Застосування мереж PON за умов міської забудови

0

Технологія PON (Passive Optical Network) з’явилася 2004 року, коли було прийнято стандарт IEEE 802.3ah. Фактично це було продовження ідеї 1991 року – Ethernet To The Home. Але, на відміну від використання мідного кабелю для будинкового розведення, PON передбачає застосування гнучкого оптичного кабелю. Активний розвиток у країнах СНД ця технологія отримала у 2014-2015 роках, коли 80% домогосподарств у великих містах вже були підключені та провайдери кинулися підключати неосвоєний приватний сектор. Використовувати Ethernet у котеджних селищах важко, ризиковано та дорого, а радіодоступ та Wi-Fi не завжди дають прийнятну якість зв’язку.

Тому технологія пасивних оптичних мереж була дуже доречною і стала найпоширенішою через невисоку вартість будівництва та прийнятну якість послуг. А ось в умовах міської забудови PON застосовувався набагато рідше. Але з падінням вартості обладнання та збільшенням конкуренції ця технологія дозволяє отримати низку переваг у порівнянні з класичним Ethernet. У цій статті ми розберемося, які переваги мають технологія PON порівняно з Ethernet.

Вигоди від використання PON

Давайте розберемося, які є вигоди від використання пасивних оптичних мереж у міських умовах.

  • По-перше – зниження операційних витрат. Провайдеру не потрібно будувати вузли доступу – отже не потрібно платити за електроживлення та встановлення лічильника. Економія на електроенергії сягає 10 разів проти Ethernet.
  • По-друге – зниження капітальних витрат. Купувати комутатори доступу та агрегації не потрібно, отже не потрібно їх обслуговувати та оновлювати парк. Купувати шафу та джерело безперебійного харчування теж не потрібно.

Достатньо встановити головний термінал OLT, а абонентам поставити ONU – абонентський термінал.

Далі – спрощення адміністрування. Фактично керувати потрібно лише однією OLT у межах району. Це може робити фахівець середньої чи початкової кваліфікації.

У спальних районах чи околиці міста виключені акти вандалізму, т.к. відсутнє активне обладнання на горищі будинку. OLT встановлюється в безпечному місці на відстані від мешканців будинку. Достатньо поставити OLT і провести магістраль до одного будинку, потім розварити дільники на поверхах та підключати абонентів у міру потреби. Робота монтажника зводиться лише до одного зварювання волокна та підключення ONU абонента. Розвиток мережі на наступні будинки відбувається просто шляхом прокладання додаткового кабелю.

ONU термінал

Можливість передавати кабельне телебачення та інші послуги по тих же волокнах, що і трафік користувача. Для CATV у технології PON використовується спеціально виділена довжина хвилі 1550 нм.

Економія на аварійних випадках через погодні умови. PON не боїться грози і статики, а значить немає виїздів бригад на аварійні випадки, немає замін обладнання, що вийшло з ладу.

Поки ваші конкуренти будують “за класикою” і витрачають гроші на вузли доступу, ви несете витрати лише на реальні підключення та оптичну мережу.
Декілька цих простих міркувань дозволяють зробити висновок про доцільність застосування технології PON в умовах міської забудови.

За експертною думкою ми звернулися до одного із провайдерів

На сьогоднішній день я вважаю технологію PON найперспективнішою. Класичний Metro-Ethernet значно програє за собівартістю матеріалів. Метр гарного мідного кабелю UTP-5 коштує близько 115 Тг, а метр FTTH дроп-кабелю 23 Тг. Економія у 5 разів. З урахуванням того, що проекти окупаються за 1-3 роки, а капітальні витрати на будівництво становлять вагому частку від загальних витрат, я вважаю за доцільне використовувати PON у міських умовах.

Ми давно будуємо мережі останньої милі і надаємо послуги Операторів. Технологія пасивних оптичних мереж зарекомендувала себе з найкращого боку. В основному ми працюємо на нових ЖК із забудовниками та вже на етапі проектування закладаємо мережі в несучі конструкції. Єдиний недолік технології PON у тому, що нерідко будівельники ушкоджують кабель під час ремонту та оздоблення. Технологія стабільно працює і у разі надання мультисервісних послуг: дані, CATV та телефонія. Головне – це правильно спланувати мережу, вибрати схеми поділу, розрахувати кабель, виходячи з оптичного бюджету.

Щодо обладнання, то ми відштовхуємося від конкретного проекту. Перевагу віддаємо обладнанню Huawei, ZTE та BDCOM. Huawei застосовуємо переважно у великих проектах, де потрібно підключити від 1000 абонентів і більше. BDCOM – там, де потрібне економічне рішення.

Останній тренд китайських компаній – це випуск ONU, сумісних з OLT будь-якого виробника. Це має бути зручним для клієнта: купити надійний головний термінал та заощадити на абонентських пристроях. Але ми вже тестували подібні рішення і практика показала, що не завжди таке обладнання працює коректно, тому поки рекомендую використовувати все активне обладнання від одного вендора.

Великий вибір абонентських терміналів для ПОН-мереж у магазині Setevoe.com.ua

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…