Головна News Кліматична криза зробила літню посуху в 20 разів ймовірнішою – вчені

Кліматична криза зробила літню посуху в 20 разів ймовірнішою – вчені

0

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. Вчені підрахували, що кліматична криза зробила рекордну посуху цього літа в північній півкулі як мінімум у 20 разів ймовірнішою. Без глобального потепління, викликаного діяльністю людини, цю подію можна було б очікувати лише раз на чотири сторіччя. Про це УНН пише з посиланням на матеріал видання The Guardian.

Деталі

Посуха вдарила по рослинництву та енергопостачанню, посиливши продовольчу та енергетичну кризи, вже викликані війною. Дослідники попереджають, що посухи стануть ще сильнішими та частішими, якщо спалювання викопного палива не буде припинено.

Посушливі умови, що оцінюються з використанням даних про вологість ґрунту, значною мірою є результатом хвиль тепла, що обрушилися на Північну Америку, Європу та Азію, при цьому менша кількість опадів має відносно менше значення. Вчені заявили, що таке спекотне літо, як у 2022 році, було б «практично неможливим» без глобального потепління, і лише в Європі загинуло 24 тисячі людей, пов’язаних зі спекою.

У ході аналізу вивчалися умови у північній півкулі, за винятком тропіків, а також у Західній та Центральній Європі, де посуха була особливо сильною та значно знизила врожайність. Літо в Європі було найпосушливішим за всю історію спостережень, починаючи з 1950 року, а посуха в північній півкулі була другою найпосушливішою за всю історію спостережень після 2012 року.

Сухі умови викликали повсюдну нестачу води та лісові пожежі, рекордну кількість пожеж у Європі, перше загальнонаціональне попередження про посуху в Китаї та більше половини території США було оголошено посушливими. У Великій Британії температура вперше за всю історію досягла 40°C, що шокує вчених, а заборона на шланги все ще діє на більшій частині країни.

Вчені вже виявили, що смертоносна спека в Південній Азії була в 30 разів ймовірнішою через кліматичну кризу, а інтенсивні дощі, що спричинили руйнівні повені в Пакистані, посилилися на 50% через глобальне потепління. У серпні аналіз, проведений Guardian, виявив руйнівне посилення екстремальних погодних умов по всьому світу, посилене антропогенною зміною клімату лише на 1°C на сьогоднішній день.

Вчені виявили, що рекордну посуху в північній півкулі в 2022 році можна було б очікувати раз на 20 років за сьогоднішнього клімату, але кожні 400 років без зміни клімату. Глобальне потепління зробило посуху в Західній та Центральній Європі щонайменше втричі-вчетверо ймовірнішою.

Аналіз складний і містить невизначеності, але дослідники заявили, що оцінки у дослідженні консервативні, а реальний вплив діяльності людини, ймовірно, навіть вищий.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…