Головна News Колишнього прем’єр-міністра Пакистану Хана усунули від виборів на п’ять років

Колишнього прем’єр-міністра Пакистану Хана усунули від виборів на п’ять років

0

КИЇВ. 22 жовтня. УНН. Колишнього прем’єр-міністра Пакистану Імрана Хана було у п’ятницю відсторонено від участі в політичному житті на п’ять років після того, як виборча комісія країни ухвалила, що він ввів в оману чиновників щодо подарунків, які він отримав від іноземних лідерів, перебуваючи при владі, передає УНН посилаючись на AFP.

Деталі

Це рішення є ще одним поворотом у політичній боротьбі, яка розпочалася ще до квітневого вигнання Хана, і є однією із кількох юридичних баталій, які веде його партія “Пакистан Техрік-і-Інсаф” (PTI).

“ІКП (Виборча комісія Пакистану) заявила, що Імран Хан був причетний до корупції”, – заявив журналістам один з його адвокатів Гохар Хан, додавши, що він був дискваліфікований на п’ять років.

“Ми збираємося оскаржити це у Верховному суді Ісламабаду”.

Пакистанські суди часто використовуються для того, щоб втягнути законодавців у тривалі розгляди, які спостерігачі за дотриманням прав людини критикують за придушення політичної опозиції.

Справа зосереджена на урядовому відомстві, відомому як “Тошахана”, яке в епоху Великих Моголів належало до “скарбниць”, які тримали князівські правителі субконтиненту для зберігання та демонстрації дарів, якими вони щедро обдаровувалися.

Урядовці повинні декларувати всі подарунки, але їм дозволено залишати подарунки нижче за певну вартість. Більш дорогі товари мають вирушати до Тошахани, але в деяких випадках одержувач може викупити їх приблизно за 50 відсотків від їхньої вартості – знижка, яку Хан підняв із 20 відсотків, перебуваючи при владі.

Пакистанські газети протягом кількох місяців публікували історії про те, що Хан та його дружина отримали щедрі подарунки на мільйони під час закордонних поїздок. Серед них розкішні годинники, прикраси, дизайнерські сумки та парфумерія.

Хана звинувачують у тому, що він не задекларував деякі подарунки чи прибуток, отриманий від їхнього продажу.

Скаргу у виборчу комісію було вперше подано, коли Хан ще перебував при владі, Пакистанським демократичним рухом, коаліцією, члени якої зараз становлять уряд.

Хан сказав, що не оприлюднив деякі подарунки з міркувань національної безпеки, але в письмовій заяві визнав, що купив речі на суму майже 22 мільйони рупій (100 000 доларів США), а потім продав їх більш ніж удвічі дорожче.

Цього тижня Хан отримав шість із восьми місць у національній асамблеї, на які він балотувався на додаткових виборах.

Люди можуть балотуватися в кількох округах на виборах у Пакистані та вибирати, в який з них програти, якщо вони виграють більше одного, але кандидат рідко бореться за стільки місць, скільки Хан.

70-річний політик намагався підірвати політичний процес у Пакистані після свого вигнання у квітні, коли він наказав усім своїм законодавцям відмовитися від своїх місць, не залишивши жодного члена PTI у Національній асамблеї.

Хан регулярно проводить мітинги, збираючи десятки тисяч людей по всій країні, вимовляючи полум’яні промови з критикою державних інститутів, у тому числі могутніх збройних сил за нібито змову з метою повалення його уряду.

Додамо

Він прийшов до влади в 2018 році на популістській платформі, обіцяючи соціальні реформи, релігійний консерватизм і боротьбу з корупцією, скинувши десятиліття правління двох ворогуючих політичних династій, що чергувалися з військовими переворотами.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…