Головна News “Кривава п’ятниця”: Іранці масово протестують по всій країні

“Кривава п’ятниця”: Іранці масово протестують по всій країні

0

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Іранці протестували в південно-східній провінції Сістан-Белуджистан у п’ятницю в ознаменування розгону силами безпеки 30 вересня, відомого як “Кривава п’ятниця”. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Раніше

Amnesty International заявила, що сили безпеки незаконно вбили щонайменше 66 осіб, у тому числі дітей.

Антиурядові демонстрації спалахнули у вересні після смерті курдської жінки Махси Аміні, яка була затримана “поліцією моралі” за нібито ігнорування суворого дрес-коду Ісламської Республіки, накладеного на жінок.

Протести швидко перетворилися на народне повстання, в якому взяли участь різні люди, від студентів до лікарів, юристів, робітників і спортсменів.

Уряд, який звинуватив у смерті Аміні проблеми зі здоров’ям, які раніше існували, вважає протести спровокованими зовнішніми ворогами Ірану, включаючи Сполучені Штати, і пообіцяв відновити порядок.

Він звинувачує озброєних сепаратистів у скоєнні насильства та прагненні дестабілізувати Ісламську Республіку.

Деталі

Деякі з найсильніших заворушень пройшли в районах проживання етнічних меншин включаючи Сістан-Белуджистан та курдські регіони.

Захедан, розташований неподалік південно-східного кордону Ірану з Пакистаном та Афганістаном, є домом для белуджської меншини, яка налічує, за оцінками, до 2 мільйонів осіб, які, за даними правозахисних груп, десятиліттями стикалися з дискримінацією та репресіями.

Регіон Сістан-Белуджистан є одним із найбідніших у країні і був осередком напруженості, де іранські сили безпеки зазнавали нападів з боку бойовиків-белуджів.

Amnesty International зафіксувала імена щонайменше 100 протестувальників, перехожих та парафіян, у тому числі 16 дітей, убитих силами безпеки у провінції Сістан та Белуджистан з 30 вересня.

Відео, розміщені в соціальних мережах, показують протести в Хаші, де щонайменше 18 людей було вбито силами безпеки 4 листопада, за даними Amnesty International, та інших південно-східних містах, включаючи Іраншахр.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…