Головна Новости Метро, туї та коронавірус: Кличко розповів про життя столиці

Метро, туї та коронавірус: Кличко розповів про життя столиці

0

25 травня у Києві відновила роботу головна міська транспортна артерія – столична підземка. Заходи безпеки – безпрецедентні: маски, дистанція, вимірювання температури. Адже вірус від Києва не відступив, і кількість хворих збільшується. Водночас, місто має жити і розвиватися.

Про це та інше розповів мер столиці Віталій Кличко під час традиційного брифінгу.

Статистика не дає розслабитися

На сьогодні в столиці вже 2 652 підтверджені випадки захворювання на COVID-19. Кількість мешканців Києва, у яких за добу, 24 травня, підтвердили захворювання на коронавірус, – 29 людей. Серед них троє медиків. Померла одна людина. Усього за період пандемії – 60 летальних випадків

Серед тих, хто захворів: 15 жінок віком від 27 до 72 років, дві дівчинки – одинадцяти та дванадцяти років – та 11 чоловіків від 37 до 75 років. А також хлопчик, якому 10 рокiв. До лікарень столиці госпіталізували 10 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів.

– Одужали за добу 2 людини. Усього коронавірус подолали 360 мешканців столиці, – зазначив Віталій Кличко.

Місто на другому етапі послаблення карантину

Мер столиці нагадав, що з 23 травня столиця розпочала другий етап послаблення обмежень. Відкрилися магазини площею до 1 000 квадратних метрів. Відновив роботу в звичайному режимі наземний громадський транспорт. У неділю, за графiком вихiдного дня, на лініях працювали: 191 автобус, понад 250 тролейбусів, 125 трамваïв, 60 маршруток «Киïвпастрансу». Також із суботи перевозять пасажирiв i приватні маршрутки. У недiлю виїхали 770 одиниць.

Увесь рухомий склад обов’язково дезiнфекують. У транспорті обов’язковий масковий режим – як для водiïв i кондукторiв, так i для пасажирiв.

Кличко підкреслив, що маска також обов‘язкова для відвідувачів ринків – зокрема, промислових та сільськогосподарських ярмарок, що сьогодні розпочали працювати в столиці. Також сьогодні в місті відкрили спортивні та дитячі майданчики у парках і скверах та на прибудинкових територіях. 

– Я хочу звернутися до всіх: дуже важливо, наскільки кияни будуть дотримуватися правил безпеки. Бо коли відкрили стільки місць публічного користування, – важливо не допустити сплеску вірусу. Наприклад, у Чехії, після запровадження перших послаблень, різко зросла кількість хворих. Так може відбутися й у нас. Бо вірус нікуди не подівся! – підкреслив Кличко.

Він також нагадав, що в робочі дні триває обмеження на в’їзд великогабаритного транспорту на чотирьох в’їздах до Києва – на Житомирському, Бориспільському, Одеському та на Гостомельському шосе. Діє обмеження вранці (з 7:00 до 10:00) та ввечері (з 17:00 до 20:00).

Метро поїхало!

Із понеділка, 25 травня, київське метро відновило свою роботу в звичайному режимі. В метрополітені здійснили всі необхідні заходи для безпечного перевезення пасажирів. У цьому переконався і сам мер, який був одним із перших пасажирів.

– Відновило свою роботу в звичайному режимі київське метро. Кожен потяг перед кожним рейсом дезінфікують; посилено дезінфікують усі пасажирські зони – вестибюлі та платформи станцій, касові вікна, турнікети, ручки дверей, поручні ескалаторів; у вестибюлях та на платформах станцій нанесена розмітка для дотримання соціальної дистанції; працівники метро забезпечені засобами індивідуального захисту; скрізь на станціях розміщені інформаційні матеріали щодо обов’язкового масочного режиму для пасажирів, важливості дотримання дистанції, рекомендації використовувати рукавички під час поїздок, – повідомив мер столиці.

Також пасажирів метро інформують про можливості безконтактної оплати за проїзд – задля уникнення черг та скупчення людей. Контролює дотриманням правил у метрополітені поліція.

Першого червня – черговий етап

Із 1 червня в Києві планують розпочати наступний етап послаблення обмежувальних заходів. Зокрема, планують відкрити дитячі садочки, спортивні комплекси та зали, фітнес-центри (окрім басейнів), дитячо-юнацькі спортивні школи, пляжі і зони відпочинку біля водойм. Також із 1 червня знімуть обмеження на відвідування міських кладовищ. Відновлять роботу заклади професійно-технічної та вищої освіти для випускників та абітурієнтів.

Відновлювати роботу дитячих секцій і таборів у столиці поки не будуть. У липні організують роботу дитячих таборів у школах. Щодо дитячих секцій – відновлення їхньої роботи заплановане на вересень. Дитячі розважальні зони в торгово-розважальних закладах поки не працюватимуть. Самі ж ТРЦ можуть відкрити вже цього тижня.

Туї чи каштани

Днями вздовж частини Хрещатика висадили ялівець – там, де на цей момент не було дерев.  Це викликало цілий шквал емоцій у киян. Як підкреслив Віталій Кличко, таке рішення – тимчасове. Наступного року в місті запланована реконструкція Хрещатика. Її не робили багато років, тільки оновлювали асфальт. Тому цього року висаджувати крупномірні дерева не мало сенсу. А ялівець перед початком ремонту пересадять у парки та сквери міста.

Під час масштабної реконструкції Хрещатика у 1998 році звузили широку бульварну частину вулиці. І каштани опинилися впритул до дороги і хворіли: великий трафік і висока загазованість повітря, суміші, якими посипали дороги взимку, також негативно впливали на дерева.  Щоб уникнути цього, під час реконструкції розширять бульварну зелену зону, облаштують стаціонарну систему поливу, лунки.

– Тобто ми створимо умови, щоб у кожній лунці — а їх від Бессарабської до Європейської площі 249 – росли, а не чахли, дерева. Звичайно, каштани  символ Києва. Вони ростуть у парках та скверах, на міських бульварах і вулицях. Ростимуть каштани і на Хрещатику! Будемо шукати витривалі сорти. Каштани будуть! Тому прошу не робити з ялівця слона. Ялівець теж не треба зневажати, але його з Хрещатика наступного року пересадять. А от каштани пересаджувати не рекомендують. Тому перед реконструкцією їх поки і не висаджували на головній вулиці, – наголосив Віталій Кличко.

https://shev.org.ua/metro-tuyi-ta-koronavirus-klichko-rozpoviv-pro-zhittya-stolitsi/
Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…