Головна News Організатори перевороту в Нігері закрили повітряний простір країни

Організатори перевороту в Нігері закрили повітряний простір країни

0

КИЇВ. 7 серпня. УНН. Нігер закрив свій повітряний простір у неділю до подальшого повідомлення, пославшись на загрозу військового втручання із боку західноафриканського регіонального блоку. Раніше організатори перевороту відмовилися виконувати вимогу Економічного співтовариства західноафриканських держав (ECOWAS) відновити законну владу не пізніше неділі, пише УНН з посиланням на Reuters.

Цитата

“Перед обличчям загрози втручання, яка стає все більш очевидною, повітряний простір Нігеру закрито відсьогодні”, – сказав представник хунти на національному телебаченні в неділю ввечері.

Деталі

Тисячі прихильників хунти зібралися на стадіон у столиці країни Ніамеї, схвалюючи рішення організаторів перевороту не піддаватися зовнішньому тиску і відмовитися від виконання вимог ECOWAS після захоплення влади 26 липня. За словами представника хунти, у двох країнах Центральної Африки було проведено попереднє розгортання сил у рамках підготовки до інтервенції до Нігеру, однак не навів подробиць.

“Збройні сили Нігеру та всі наші сили оборони та безпеки, за підтримки незмінної підтримки нашого народу, готові захищати цілісність нашої території”, – сказав представник організаторів перевороту.

ECOWAS не відповіло на прохання Reuters прокоментувати, якими будуть його наступні кроки, або коли саме в неділю закінчується крайній термін. Раніше речник заявив, що він опублікує заяву в кінці дня.

Понад 100 прихильників хунти цими вихідними влаштували пікет біля авіабази в Ніамеї. Під час скандування організаторами “Vive Niger” велика частина емоцій була спрямована проти ECOWAS, а також проти колишньої колоніальної держави Франції, яка заявила в суботу, що підтримає регіональні зусилля з подолання перевороту, не уточнюючи, чи включає це військову допомогу.

Доповнення

Переворот, сьомий у Західній та Центральній Африці за останні три роки, стався в одному з найбідніших у світі регіонів – у Сахелі. При цьому Нігер має важливе значення для США, Європи, Китаю та росії з огляду на поклади урану та нафтові родовища, розташовані в країні, яка досі відігравала ключову роль у війні з ісламістськими бойовиками.

Начальники оборонних відомств Економічного співтовариства західноафриканських держав узгодили можливий військовий план дій, зокрема, коли і де завдати удару, якщо затриманого президента Мохамеда Базума не буде звільнено та поновлено на посаді до встановленого терміну. Будь-яке військове втручання може бути ускладнене обіцянкою хунт у сусідніх Малі та Буркіна-Фасо виступити на захист Нігеру, якщо це буде необхідно.

Нагадаємо

Президент Нігеру Мохамед Базум, після проведення хунтою державного перевороту, закликав США та міжнародну спільноту допомогти відновити конституційний порядок у країні.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…