Головна News Охоронець британського посольства, який шпигував на користь росії, збирав таємне урядове листування прем’єра Бориса Джонсона

Охоронець британського посольства, який шпигував на користь росії, збирав таємне урядове листування прем’єра Бориса Джонсона

0

КИЇВ. 13 лютого. УНН. Охоронець посольства Великої Британії у Берліні понад три роки збирав вкрай секретну інформацію, зокрема таємне урядове листування прем’єр-міністра Бориса Джонсона, повідомили прокурори у понеділок у лондонському суді. Про це пише УНН посилаючись на Reuters.

Деталі

58-річний Девід Баллантайн Сміт відсканував копії листів двох міністрів кабінету Джонсона та інші документи щодо «делікатних торговельних питань», повідомила прокурор.

Сміт, який визнав себе винним за вісьмома звинуваченнями, як стверджується, збирав інформацію з березня 2018 року до свого арешту в серпні 2021 року.

Прокурор розповіла, що під час обшуку будинку Сміта в Потсдамі, Німеччина, після його арешту було виявлено флешку з кількома фотографіями співробітників посольства та дипломатичних паспортів.

Сміт також зняв низку конфіденційних документів, які він знайшов у лотках, зокрема лист Джонсону від тодішнього міністра торгівлі Ліз Трасс та тодішнього міністра бізнесу Алока Шарми від листопада 2020 року, який був класифікований як «таємний», сказала вона.

Сміт відправив лист, який містив «вкрай конфіденційну інформацію про посольство Великої Британії та тих, хто працював у ньому», генерал-майору Сергію Чухрову, російському військовому аташе в Берліні, у листопаді 2020 року.

У листі, написаному на бланку британського посольства, були зазначені імена, домашні адреси та номери телефонів співробітників посольства. Виявлення листа Сміта Чухрову викликало спільне розслідування між британською та німецькою владою.

Очікується, що Сміт дасть свідчення про свої мотиви у вівторок, а суддя винесе рішення пізніше цього тижня. Обвинувачений має бути засуджений у п’ятницю, де йому загрожує максимальне покарання у вигляді 14 років ув’язнення.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…