Головна News Президент Австрії закликав до реформ після нових викриттів у скандалі про хабарництво колишнього канцлера Курца

Президент Австрії закликав до реформ після нових викриттів у скандалі про хабарництво колишнього канцлера Курца

0

Себастьян Курц

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Президент Австрії закликав до широкомасштабних реформ політичної культури країни після нових викриттів з приводу скандалу з хабарництвом, який призвів до відставки тодішнього канцлера Себастьяна Курца минулого року, передає УНН з посиланням на Reuters.

Що передувало

Скандал вибухнув у жовтні 2021 року, коли прокуратура наказала провести рейди в канцелярії та міністерстві фінансів під час розслідування тверджень про те, що найближче оточення Курца використало державні гроші для оплати сприятливих результатів голосування.

Деталі

Австрійську політику вразила серія корупційних скандалів, коли відставка Курца у 2021 році ознаменувала вражаюче падіння політика, якого європейські консерватори називали “вундеркіндом”.

У заявах федеральної прокуратури, що просочилися в ЗМІ і у повідомленнях у вівторок, Томас Шмід, колишній високопосадовець австрійського міністерства фінансів і близький помічник ексканцлера, звинуватив Курца та його консервативну Народну партію (OeVP) у незаконному підвищення іміджу Курца.

Шмід, сам замішаний у великому корупційному скандалі, звернувся до федеральної прокуратури у квітні з проханням виступити як ключовий свідок, повідомив у вівторок державний прокурор з економічних злочинів і корупції (WKStA).

За їхніми словами, з червня Шміда допитувала федеральна прокуратура “15 повних днів”.

Наказ від Курца

Згідно зі свідченнями, Курц нібито знав, що опитування, спрямовані на те, щоб допомогти йому стати головою OeVP та канцлером, фінансувалися австрійським міністерством фінансів.

“Так, він знав про це… Я впровадив цей інструмент лише тому, що отримав замовлення від Курца”, – сказав Шмід, маючи на увазі опитування на замовлення.

“Я просував Курца і OeVP через федеральне міністерство фінансів, використовував його ресурси для підтримки просування OeVP під керівництвом Себастьяна Курца”, – додав Шмід.

Шмід стверджував, що Курц також попросив зробити заяву, щоб зняти з нього всю провину.

Курц у відовідь оголосив, що подасть до суду на Шміда.

Заклик президента

“Нам потрібна повна перебудова”, – заявив президент Олександр Ван дер Беллен у телезверненні в четвер, натякаючи на те, що політична культура Австрії постійно заплямована корупцією.

“Потрібна прозора, зрозуміла і насамперед відчутна загальна реструктуризація…”.

“Йдеться про демократію в нашій рідній країні і про довіру до демократії, яка в черговий раз масово розхитується”, – додав він, назвавши корупцію “отрутою, що паралізує”.

За словами Ван дер Беллена, нові вибори до законодавчих органів на даний момент не виправдані.

Додамо

Курц пішов у відставку у жовтні минулого року і пішов із політики у грудні, а його колишній міністр внутрішніх справ тепер керує країною.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…