Головна News Танення льоду на північному сході Гренландії може бути ушестеро більшим, ніж вважалося

Танення льоду на північному сході Гренландії може бути ушестеро більшим, ніж вважалося

0

КИЇВ. 9 листопада. УНН. Згідно з новим дослідженням, у якому об’єднані дані GPS, супутникові дані та чисельне моделювання, танення льоду на північному сході Гренландії до кінця століття може бути в шість разів більшим, ніж вважалося раніше, пише УНН з посиланням на EurekAlert!

Деталі

Лід на льодовиках Гренландії, що тануть, постійно тоншає, і швидкість прискорюється. Так, танення льоду відбувається більш ніж на 200 км вглиб від краю.

Нові результати, опубліковані у журналі Nature, показують, що існуючі моделі недооцінюють, скільки льоду буде втрачено в 21-у столітті. Отже, внесок цього у підвищення рівня моря буде значно вищим.

Згідно з новим дослідженням, до 2100 року танення льоду у північно-східній Гренландії сприятиме підвищенню рівня моря вшестеро більше, ніж передбачалося в попередніх моделях, додаючи від 13,5 до 15,5 мм. Це еквівалентно внеску всього Гренландського льодовикового щита за останні 50 років.

“Наші попередні прогнози втрати льоду в Гренландії до 2100 року сильно занижені”, – сказав провідний автор дослідження Шфакат Аббас Хан, професор технічного університету DTU Space у Данії.

Дослідження проводилися вченими з Данії, США, Франції та Німеччини.

Нагадаємо

Жовтень 2022 року став найтеплішим в Європі за всю історію спостережень.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…