Головна News Австралія придбає у США до п’яти атомних підводних човнів – Білий дім

Австралія придбає у США до п’яти атомних підводних човнів – Білий дім

0

КИЇВ. 13 березня. УНН. Найближчими роками Австралія закупить до п’яти американських атомних підводних човнів, щоб замінити свій застарілий дизельний підводний флот, а потім співпрацюватиме з Великою Британією та США у будівництві нового атомного підводного човна. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Радник з національної безпеки Джейк Салліван повідомив журналістам, що «протягом 2030-х років» буде продано три атомні кораблі класу «Вірджинія» із звичайним озброєнням, із «можливістю збільшення до п’яти, якщо це буде потрібно».

За його словами, нова модель, також із ядерною силовою установкою та звичайним озброєнням, є більш довгостроковим проектом і отримає назву SSN-AUKUS, з постачанням у 2040-х роках.

Президент Джо Байден зустрічається в понеділок з лідерами Австралії та Великої Британії на військово-морській базі в Каліфорнії.

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак приєднаються до Байдена на базі в Сан-Дієго через 18 місяців після того, як їхні країни сформували альянс під назвою AUKUS, основною метою якого є приєднання Австралії до військово-морських сил, які мають атомні підводні човни.

За повідомленнями американських ЗМІ, Байден оголосить про довгостроковий багатоетапний план, покликаний зробити Австралію повноправним партнером у розгортанні надсекретних ядерних технологій США, які раніше використовував лише історичний союзник – Велика Британії.

Контекст

Раніше Австралія планувала замінити свій старіючий флот дизельних підводних човнів пакетом французьких суден вартістю 66 мільярдів доларів, які також працюють на звичайних двигунах.

Раптова заява Канберри про те, що вона відмовляється від цієї угоди і вступає до проекту AUKUS, викликала короткий, але запеклий конфлікт між усіма трьома країнами та їхнім близьким союзником Францією.

Китай попередив, що AUKUS ризикує спровокувати гонку озброєнь, і звинуватив три країни у зриві зусиль з нерозповсюдження ядерної зброї.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…