Головна News Глава Пентагону відвідав Ірак через 20 років після вторгнення під проводом США

Глава Пентагону відвідав Ірак через 20 років після вторгнення під проводом США

0

КИЇВ. 7 березня. УНН. Міністр оборони США Ллойд Остін прибув до Іраку у вівторок з неоголошеним візитом лише за два тижні до 20-ї річниці вторгнення під керівництвом США, внаслідок якого було повалено Саддама Хусейна, інформує УНН.

Цитата

“Я тут, щоб підтвердити американо-іракське стратегічне партнерство в міру того, як ми рухаємося до більш безпечного, стабільного і суверенного Іраку”, – написав Остін у Твіттері, приземляючись у Багдаді.

Візит Остіна відбувся після того, як він провів переговори у сусідній Йорданії з королем Абдаллою II, вірним союзником США у регіоні.

“Держсекретар Остін поділився своїми побоюваннями щодо низки спільних проблем, у тому числі… зосередження уваги на безпеці та стабільності в Іраку та протидії іншим дестабілізуючим діям у регіоні”, – йдеться у заяві Пентагону.

Його візит приурочений до 20-ї річниці наземного вторгнення, яке започаткувало два десятиліття кровопролиття, від якого Ірак тільки зараз починає позбавлятися.

Контекст

Напередодні Ірак прийняв багато іноземних офіційних осіб, зокрема голову ООН Антоніу Гутерреша та міністрів закордонних справ Ірану, росії та Саудівської Аравії.

З того часу, як війська коаліції під керівництвом США повалили режим Саддама, в якому домінували араби-суніти, більшість шиїтів в Іраку прийшли до влади в Іраку за конфесійною системою поділу влади.

Уряди, які змінювали один одного, встановили тісні зв’язки з сусіднім Іраном, очолюваним шиїтами, тоді як Ірак також підтримує відносини зі Сполученими Штатами, заклятим ворогом Ірану.

Ірак оголосив про припинення бойових дій військ коаліції під керівництвом США наприкінці 2021 року, але деякі підрозділи, як і раніше, розгорнуті для надання консультацій та навчання.

Незважаючи на свої величезні запаси нафти та газу, Ірак страждає від нестачі інвестицій у інфраструктуру та комунальні послуги, які десятиліттями викликали неодноразові хвилі протестів.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…