Головна News Голова Євроради: “Ми повинні бути готовими, з обох сторін, до розширення ЄС до 2030 року”

Голова Євроради: “Ми повинні бути готовими, з обох сторін, до розширення ЄС до 2030 року”

0

КИЇВ. 28 серпня. УНН. Голова Європейської Ради Шарль Мішель під час свого виступу на Бледському стратегічному форумі заявив, що Європейський Союз повинен бути готовим до розширення блоку до 2030 року, так само як країни-кандидати, передає кореспондент УНН.

Деталі

Мішель зауважив, що ЄС протягом останніх років став більш впливовим, наполегливим та реалістичним, а також працює над тим, щоб “змінити глобальний підхід до розвитку”. За його словами, це важливо для того, щоб зробити світ безпечнішим і процвітаючим.

“Ось чому ми цеглинка за цеглинкою будуємо нашу стратегічну автономію. Щоб бути сильнішим і безпечнішим, ЄС має зміцнити наші зв’язки та стати могутнішим. Ось чому настав час взятися за виклик розширення. І для нас в ЄС, і для наших майбутніх держав-членів”, – підкреслив посадовець.

Він нагадав, що шлях до Євросоюзу для Балканських країн почався понад 20 років тому: “Саміт у Салоніках у 2003 році підтвердив європейську перспективу Західних Балкан. Але повільний темп цього шляху до ЄС розчарував багатьох як у регіоні, так і в ЄС”. 

На сьогодні, за його словами, “відкрито вікно можливостей”. Мішель наголосив, що у червні 2022 року ЄС надав Україні та Молдові статус країн-кандидатів, і такий же статус очікує на Грузію, коли держава виконає відповідні вимоги.

“Тож тепер розширення – це вже не мрія. Настав час рухатися вперед. Попереду ще багато роботи. Це буде важко, а часом і боляче. Для майбутніх держав-членів і для ЄС”, – сказав він.

Цитата

“Щоб бути достовірним, я вважаю, що ми повинні говорити про час і домашнє завдання. І в мене є пропозиція. Коли ми готуємо наступний стратегічний порядок денний ЄС, ми повинні поставити собі чітку мету. Я вважаю, що ми повинні бути готові — з обох сторін — до 2030 року до розширення. Це означає, що наступний довгостроковий бюджет ЄС повинен включати наші спільні цілі. Це амбітно, але необхідно. Це свідчить про те, що ми налаштовані серйозно”, – заявив голова Євроради.

Він додав: “Лідери ЄС обговорюватимуть розширення на наших наступних засіданнях Європейської Ради. Ми будемо займати позицію щодо відкриття переговорів з Україною та Молдовою. І я також очікую, що Боснія і Герцеговина та Грузія повернуться до столу”.

Нагадаємо

Голова Європейської ради Шарль Мішель 24 серпня заявив, що майбутнє України разом з Євросоюзом.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…