Головна News Джмелі можуть вчитися вирішувати головоломки, спостерігаючи за іншими комахами

Джмелі можуть вчитися вирішувати головоломки, спостерігаючи за іншими комахами

0

КИЇВ. 9 березня. УНН. Британські вчені виявили, що джмелі вчаться вирішувати головоломки, спостерігаючи за досвідченішими комахами, передає УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Експерти з Лондонського університету королеви Марії навчили групу бджіл відкривати коробку-головоломку з нагородою із цукром. За даними досліджень ці бджоли потім передавали знання іншим спорідненим комахам у колоніях.

Дослідники виявили, що “соціальне навчання” може мати більший вплив на поведінку джмелів, ніж передбачалося раніше.

Для проведення дослідження вчені створили коробку-головоломку, яку можна було відкрити, повернувши кришку, щоб отримати доступ до цукрового розчину.

Кришку можна було повернути за годинниковою стрілкою, натиснувши на червоний язичок, а натиснувши на синій язичок, можна було повернути проти годинникової стрілки.

Вчені навчили бджіл використовувати один із цих методів, щоб відкривати кришку, поки бджоли-спостерігачі на це дивились.

Коли бджоли-спостерігачі вирішили головоломку, дослідники виявили, що вони вибрали той самий метод, який вони бачили у 98% випадків, навіть після виявлення альтернативного підходу.

За словами вчених це говорить про те, що спочатку бджоли вивчали поведінку у суспільстві, а не самі знаходили рішення.

“Однак у наших експериментах ми спостерігали поширення та збереження поведінкового “тренду” в групах джмелів – аналогічно тому, що спостерігалося у приматів і птахів”, – говорять вчені.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…