Головна News Лідери ЄС спробують подолати розбіжності щодо стелі цін на газ

Лідери ЄС спробують подолати розбіжності щодо стелі цін на газ

0

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. Лідери Європейського Союзу у п’ятницю збираються в Празькому Граді, щоб спробувати подолати значні розбіжності з приводу стелі цін на природний газ, на тлі того, як наближається зима, а війна росії з Україною підживлює значну енергетичну кризу у блоці, пише УНН з посиланням на AP.

Деталі

Встановлення стелі цін — один із кількох заходів, які блок із 27 країн готує для стримування енергетичної кризи в Європі, що веде до зростання цін для споживачів та підприємств і може призвести до віялових відключень електроенергії, закриття заводів та глибокої рецесії взимку, відзначає видання.

У той час як європейці посилюють свою підтримку України у вигляді зброї, грошей та допомоги, росія скоротила або відключила природний газ для 13 країн-членів, що призвело до різкого зростання цін на газ та електроенергію, які можуть піднятися вище, коли попит досягне піку у холодні місяці, пише видання.

“На шляху до угоди стоїть той простий факт, що кожна країна-член залежить від різних джерел енергії та постачальників, і вони щосили намагаються знайти кращий шлях уперед, зустрівшись особисто”, – йдеться у повідомленні.

Група з 15 країн-членів закликала Європейську комісію якнайшвидше запропонувати стелю цін на газ, але ця ідея не отримала одностайної підтримки, особливо з блокуванням Німеччиною.

Наразі, за даними Єврокомісії, заповненість сховищ газу в Європі становить близько 90%, навіть попри те, що постачання російського газу до ЄС скоротилося на 37% у період з січня по серпень, коли США та Норвегія втрутилися, щоб постачати скраплений природний газ. Але ці поставки не були дешевими.

“Тому я рекомендую активізувати переговори з нашими надійними постачальниками щодо зниження цін на імпортний газ усіх видів”, – заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у листі до лідерів напередодні п’ятничного саміту в столиці Чехії.

Фон дер Ляєн також рекомендувала країнам працювати разом, щоб “розробити заходи щодо стелі цін на ринку природного газу”, де ціни сильно коливалися через занепокоєння з приводу війни та потенційно нескоординованих відповідей на проблему на рівні кожної з держав-членів блоку.

“Наразі прорив у питанні стелі цін здається віддаленою перспективою, але лідери можуть досягти достатнього прогресу, щоб укласти якусь угоду, коли вони знову зустрінуться у Брюсселі 20-21 жовтня”, – вказує видання.

Нагадаємо

Брюссель для боротьби з високими цінами на газ розглядає “іберійський механізм” для всього ЄС.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…