Головна News Парламент Іраку проголосував за формування нового кабінету міністрів

Парламент Іраку проголосував за формування нового кабінету міністрів

0

КИЇВ. 28 жовтня. УНН. Іракський парламент висловив вотум довіри новому кабінету міністрів, вийшовши з річного політичного глухого кута. Про це УНН пише посилаючись на Associated Press.

Деталі

Більшість із 253 присутніх депутатів проголосували за призначення 21 міністра, при цьому дві посади – міністерство будівництва та міністерство довкілля – залишилися невирішеними. Незважаючи на ці два невирішені призначення, затверджений склад кабінету складає кворум.

Кабінет на чолі з прем’єр-міністром Мухаммедом Шайа ас-Судані вперше з 2005 року не включає місць для блоку впливового священнослужителя шиїтського Муктади ас-Садра.

Напередодні голосування у четвер було відзначено побоювання щодо можливого насильства, але вулиці столиці залишалися тихими.

Поряд із призначеннями до Кабінету міністрів у четвер парламент затвердив урядову програму, яка включає внесення поправок до закону про вибори протягом трьох місяців після приведення до присяги, а дострокові вибори мають бути проведені протягом року після цього. Документ також закликає вжити заходів щодо боротьби з корупцією, прискорити відновлення територій, що постраждали внаслідок збройного конфлікту, та повернути вимушених переселенців у свої будинки. Він також закликає до ліквідації “неконтрольованої зброї”, якою володіють недержавні суб’єкти.

Контекст

Ірак провів дострокові вибори понад рік тому внаслідок масових антиурядових протестів, які розпочалися у жовтні 2019 року в Багдаді та на півдні Іраку із закликом до перегляду політичної системи, встановленої після вторгнення під керівництвом США у 2003 році.

Після виборів, які дали альянсу, очолюваному ас-Садром, більшість політична боротьба затримала формування уряду більш ніж на рік, в основному через політичне суперництво між ас-Садром і підтримуваним Іраном колишнім прем’єр-міністром Нурі аль-Малікі.

Блок Ас-Садра вийшов із парламенту в безвихідній ситуації. У липні, після висування Мохаммеда ас-Судані на пост прем’єр-міністра підтримуваними Іраном партіями, прихильники ас-Садра штурмували укріплену “Зелену зону” та іракський парламент.

Наступного місяця внаслідок вуличних зіткнень між послідовниками ас-Садра та членами суперників Сил народної мобілізації щонайменше 30 людей загинули та десятки отримали поранення. Після зіткнень ас-Садр вивів своїх прихильників із парламенту.

Після відходу суперники ас-Садра у групі “Рамки координації” на чолі з аль-Малікі змогли укласти союз із курдськими та сунітськими партіями при формуванні уряду.

13 жовтня іракські законодавці обрали колишнього міністра Абдула Латіфа Рашида президентом після серії ракетних обстрілів раніше того ж дня, що стало першим кроком на шляху формування уряду.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…