Головна News План ЄС поки не передбачає негайного запровадження стелі цін на газ – Bloomberg

План ЄС поки не передбачає негайного запровадження стелі цін на газ – Bloomberg

0

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Європейський Союз представить проміжні кроки на ринку газу для вирішення енергетичної кризи, але без негайного встановлення стелі цін, повідомляє Bloomberg і вказує, що у крайньому випадку ЄС може запровадити граничну ціну на газ для найбільшого хаба, пише УНН.

Цитата

“Європейський Союз представляє новий пакет екстрених заходів для вирішення енергетичної кризи, роблячи ставку на кроки щодо зміцнення солідарності між державами-членами. Але блок утримуватиметься від негайного обмеження цін на газ на тлі політичних розбіжностей та побоювань щодо безпеки постачання”, – пише видання.

Деталі

Як повідомляється, Європейська комісія планує у вівторок запропонувати заходи, щоб уникнути різких стрибків цін на похідні енергоносії та використовувати спільну купівельну спроможність ЄС як важіль у переговорах зі світовими постачальниками газу, згідно з проектом документа, з яким ознайомився Bloomberg. Виконавчий орган блоку також хоче “запустити новий індекс для скрапленого природного газу, щоб краще відображати енергетичну реальність регіону після припинення постачання газу трубопроводами з росії”, пише видання.

Як зауважується, на карту поставлено майбутнє економіки блоку у 17 трлн доларів (17,3 трлн євро), яку енергетична криза загрожує ввести у рецесію, на тлі того, як компанії та споживачі незадоволені високими рахунками за електроенергію та газ. ЄС намагається збалансувати вимоги більш ніж половини з 27 держав-членів ЄС щодо обмеження цін на газ з необхідністю уникнути підриву свого єдиного ринку або поглиблення економічного розколу між державами-членами, відзначає видання.

“Настав момент діяти як цієї зими, так і надалі, – йдеться у проекті документа. – Нинішня ситуація викликає економічні та соціальні труднощі, лягаючи важким тягарем на громадян та економіку. Зростання вартості енергії веде до зниження купівельної спроможності громадян та втрати конкурентоспроможності компаній”.

“Виконавчий орган ЄС також вимагає від національних урядів дозволу пропонувати — лише в крайньому випадку — стелю цін на угоди на нідерландському TTF, основний індекс якого є орієнтиром для всього газу, що продається на континенті. Такий захід може бути використаний, поки блок розробляє свій новий індекс CПГ, щоб уникнути стрибків цін та обмежити спекуляції. Для цього буде потрібно схвалення країн ЄС у межах окремого процесу, і він діятиме не більше трьох місяців”, – відзначає видання.

Як вказано, щоб створити більш прямий механізм для запобігання волатильності цін на газ, пакет заходів віж ЄК передбачатиме вимогу до торгових майданчиків створити “новий тимчасовий механізм управління внутрішньоденною волатильністю в деривативах на електроенергію та газ до 31 січня 2023 року”. 

“Чим успішнішим ми будемо в енергетиці, тим сильнішим буде наше економічне та соціальне становище”, — заявив у вівторок європейським законодавцям у Страсбурзі віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Але “всіх захистити від наслідків війни не вийде”, додав він щодо вторгнення росії до України. Натомість ЄС має зосередитися на підтримці вразливих домогосподарств та найбільш постраждалих підприємств, щоб уникнути розпалювання інфляції, вказав він.

План Єврокомісії обговорюватиметься лідерами ЄС на саміті 20-21 жовтня у Брюсселі. Вони можуть схвалити план “вивчення тимчасового динамічного коридору цін на природний газ”, який буде реалізовано до того, як буде введено новий індекс СПГ, і, ймовірно, підтримають спільні закупівлі газу, згідно з проектом політичної заяви глав урядів, яку бачив Bloomberg. На наступному етапі міністри енергетики обговорять деталі на зустрічі в Люксембурзі 25 жовтня, пише видання.

Раніше 

Про те, що Європейська комісія планує запропонувати у ЄС тимчасову стелю цін на газ, щоб стримати екстремальні ціни, повідомляло Financial Times.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…