Головна News Парламент Естонії оголосив російський режим терористичним

Парламент Естонії оголосив російський режим терористичним

0

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. У вівторок, 18 жовтня, парламент Естонії (Рійгікогу) затвердив заяву, якою засудив анексію кількох областей України та оголосив російський режим терористичним. «За» проголосували 88 депутатів, голосів «проти» чи «утримався» не було. Про це повідомляє естонське видання ERR, передає УНН.

Цитата

«Рійгікогу різко засуджує військові дії російської федерації проти України та незаконну анексію захопленої в ході агресії території. Парламент підтверджує, що Естонія ніколи не визнає порушення територіальної цілісності України внаслідок агресії та проведення сфальшованих референдумів. Шляхом порушення ніколи неможливо створити право. Путінський режим, що загрожує ядерною зброєю, зробив росію найбільшою загрозою для світу як у Європі, так і в усьому світі», – ідеться в документі.

Деталі

Згідно з документом, Рійгікогу підтримує розслідування, розпочаті Міжнародним судом та Міжнародним кримінальним судом для з’ясування обставин злочинів, скоєних на території України, та вважає за необхідне провести щодо винних у злочині агресії судовий процес у межах спеціального міжнародного трибуналу.

«Підтримуючи заклик парламенту України до держав та міжнародних організацій, Рійгікогу оголошує російський режим терористичним, а російську федерацію – державою-спонсором тероризму, діям якої необхідно дати спільну відсіч. Рійгікогу закликає міжнародне співтовариство ухвалити аналогічні декларації», – зазначається у повідомленні.

Про що ще йдеться в документі:

  • в Естонії закликають визнати збройні сили створених російською федерацією так званих “л/днр” та приватну військову компанію «вагнер» терористичними організаціями;
  • засуджують оголошення та проведення російським режимом мобілізації, що порушує міжнародне право, зазначаючи, що мобілізація, проведена з метою продовження злочинної агресії, є злочином проти миру;
  • підтримують вимогу позбавити російську федерацію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та закликають держави-члени Європейського Союзу виявити єдність у застосуванні додаткових економічних санкцій, спрямованих проти російської федерації та її союзника білорусі;
  • закликають Європейський Союз та НАТО значно збільшити обсяг військової та гуманітарної допомоги Україні та підтримати повоєнне відновлення держави.

«Естонія всіма можливими засобами підтримує народ, державу та армію України у війні з агресором і вірить у перемогу України, оскільки лише це відновить мир у Європі», – ідеться у документі.

Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак написав в Telegram: «Дякуємо Естонії за «базу». Режим росії має бути визнаний терористичним у всьому цивілізованому світі».

“Я вдячний за таку солідарність та підтримку України. Це наша перемога на дипломатичному фронті”, – додав голова ВР Руслан Стефанчук у Facebook.

Доповнення

13 жовтня парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про визнання російського режиму терористичним. Зі 100 делегатів – 99 проголосували «за», один утримався.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…