Головна News Австралія відмовилася від визнання Єрусалима “столицею” Ізраїлю

Австралія відмовилася від визнання Єрусалима “столицею” Ізраїлю

0

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Австралія скасувала визнання попереднім урядом Західного Єрусалиму столицею Ізраїлю, заявила у вівторок міністр закордонних справ, що викликало розчарування у Ізраїлю, передає УНН посилаючись на АР.

Деталі

Лівоцентристський уряд Лейбористської партії погодився знову визнати Тель-Авів столицею. Кабінет також підтвердив, що статус Єрусалиму має бути вирішено у ході мирних переговорів між Ізраїлем та палестинцями, заявила міністр закордонних справ Пенні Вонг.

Австралія, як і раніше, прихильна до двостороннього вирішення конфлікту між ізраїльтянами і палестинцями, і «ми не підтримаємо підхід, який підриває цю перспективу», – сказала Вонг.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід висловив розчарування позицією Австралії, що змінилася.

“Єрусалим – вічна неподільна столиця Ізраїлю, і ніщо цього не змінить”, – йдеться у заяві Лапіда.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю заявило, що викличе посла Австралії, щоб висловити «глибоке розчарування» рішенням, яке було «засновано на недалекоглядних політичних міркуваннях».

Високопоставлений палестинський чиновник Хусейн Аль-Шейх сказав, що вітає рішення Австралії «та її підтвердження того, що майбутнє суверенітету над Єрусалимом залежить від постійного рішення, що ґрунтується на міжнародній законності».

Що передувало

Колишній прем’єр-міністр Скотт Моррісон офіційно визнав західний Єрусалим столицею Ізраїлю у грудні 2018 року, хоча посольство Австралії залишилося у Тель-Авіві.

Ця зміна послідувала за рішенням тодішнього президента США Дональда Трампа перенести посольство США з Тель-Авіва до Єрусалиму. Президент Джо Байден зберіг посольство в Єрусалимі.

Під час Близькосхідної війни 1967 року Ізраїль захопив Східний Єрусалим, де є святині трьох релігій, а також Західний берег і сектор Газа. Палестинці вважають Східний Єрусалим як столицю майбутньої держави. Статус Єрусалиму залишається одним із найгостріших питань у багаторічному конфлікті та спровокував численні спалахи насильства.

Лише кілька країн, включаючи Косово та Гватемалу, приєдналися до США у визнанні Єрусалима столицею Ізраїлю.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…