Головна News Відносини між США та Саудівською Аравією погіршилися – WSJ

Відносини між США та Саудівською Аравією погіршилися – WSJ

0

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Відносини між США та Саудівською Аравією погіршилися через непорозуміння та недовіру один до одного лідерів країн Джо Байдена та Мохаммеда бін Салмана, пише The Wall Street Journal, передає УНН

Деталі

За словами співрозмовників видання в уряді Саудівської Аравії, наслідний принц королівства Мохаммед бін Салман приватно висміює помилки президента Сполучених Штатів Джо Байдена, ставлячи під сумнів його гостроту розуму. Вони додають, що принц критикує Байдена з часу роботи прем’єр-міністром та віддає перевагу колишньому лідеру США Дональду Трампу.

Своєю чергою, під час передвиборчої кампанії у 2020 році Байден заявив, що “бачить дуже малу користь суспільству від нинішнього уряду Саудівської Аравії”, і після інавгурації понад рік відмовлявся розмовляти з принцом Мохаммедом. Після зустрічі двох лідерів у липні 2022-го, повідомляють джерела, присутні саудівські чиновники відчули, що президента США не цікавлять політичні дискусії.

Зазначається, що “ворожнеча” між Байденом і принцом Мухаммедом поглибила напругу, що роками зміцнювалась геополітичними та економічними силами.

“У Білому домі заявили, що Байден хоче перевірити, чи відповідають відносини з Саудівською Аравією інтересам національної безпеки США, на додаток до переоцінки адміністрації минулого року. Офіційні особи Саудівської Аравії кажуть, що, можливо, настав час для них також переглянути відносини зі США”, – пише видання.

Окрім цього, як повідомляється, напругу між країнами також загострила війна в Україні та відповідь Заходу на повномасштабне вторгнення рф у вигляді санкцій. Усе тому, що скорочення видобутку підтримало ціни на нафту, які допомагають фінансувати військові дії росії й підірвало обмеження США проти москви.

На думку адміністрації Байдена, рішення ОПЕК+ щодо скорочення видобутку, щоб підвищити ціни на нафту, “зближує” Саудівську Аравію з росіянами. Саудівські чиновники, своєю чергою, бачать можливість відстояти власні інтереси у світі, запевняючи, що можуть підтримати Україну та одночасно працювати з росією в ОПЕК+. Вони висловили розчарування тим, що відносини між країнами “все ще розглядаються через вузьку призму нафти та безпеки”, пише видання.

Нагадаємо

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив у неділю, 16 жовтня, що президент Джо Байден діятиме “методично” при переоцінці відносин США з Саудівською Аравією.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…