Головна News Сі Цзіньпін – американським компаніям: Китай готовий бути “партнером та другом”

Сі Цзіньпін – американським компаніям: Китай готовий бути “партнером та другом”

0

Сі Цзіньпін

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Китай готовий бути “партнером та другом” Сполучених Штатів, і є багато можливостей для двосторонньої співпраці, заявив глава КНР Сі Цзіньпін керівникам американських компаній у Сан-Франциско в середу. Apple, BlackRock, Pfizer серед представлених фірм, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Керівники американських фірм обідали із Сі Цзіньпіном на полях форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) після переговорів удень між Сі Цзіньпіном та президентом США Джо Байденом, спрямованих на стабілізацію відносин між двома найбільшими економіками світу.

Сі Цзіньпіну аплодували стоячи, коли він увійшов до зали, а також ще двічі – до та після того, як він вийшов на сцену, щоб виступити.

Світу необхідно, щоб Китай і США працювали разом, і неправильно розглядати Китай як загрозу і грати проти нього в гру з нульовою сумою, заявив Сі Цзіньпін, виступаючи перед аудиторією, включно з деким у ній, обраним Пекіном.

“Якої б стадії розвитку він не досяг, Китай ніколи не прагнутиме гегемонії чи експансії і ніколи не нав’язуватиме свою волю іншим. Китай не прагне сфер впливу і не вестиме ні з ким холодну чи гарячу війну”, – сказав Сі Цзіньпін.

Він запевнив аудиторію, що “незалежно від того, як розвиватиметься глобальний ландшафт, історична тенденція мирного співіснування Китаю та США не зміниться”.

Оптимістичний тон Сі Цзіньпіна щодо відносин зі США розходився з хором негативних голосів у Вашингтоні, де Конгрес США знаходить незвичайний двопартійний консенсус у необхідності протидії Пекіну, вказує видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сі Цзіньпін дав зрозуміти, що до США прибуде більше панд. Їх називають символом дружби двох країн

Як повідомляється, Сі Цзіньпін присвятив більшу частину своєї промови американському народу і мало часу приділив торговим відносинам зі США.

“Я хотів би повідомити вам, що Китай глибоко співчуває американському народу, особливо молоді, за ті страждання, які йому завдав фентаніл”, – сказав він.

Китай та США досягли угоди про обмеження виробництва фентанілу під час попередніх переговорів між Сі Цзіньпіном та Байденом.

Захід залучив близько 400 осіб, включаючи урядовців та науковців. Серед пропонованих страв входили стейк із чорного ангусу та овочеве каррі з гарбузом та рисом.

Керівники американських корпоративних гігантів, таких як Тім Кук з Apple, Лоуренс Фінк з BlackRock, Хок Тан з Broadcom, Рей Даліо з Bridgewater Associates та Альберт Бурла з Pfizer були присутні на заході. 

Міністр торгівлі США Джина Раймондо та інші високопосадовці США також відвідали захід, який викликав розбіжності через повідомлення про високу вартість вхідних квитків для компаній, які прагнули зустрітися з Сі Цзіньпіном.

Аналітики вважають, що виступ Сі Цзіньпіна сам собою навряд чи радикально змінить ставлення ділових кіл США до Китаю.

Офіційні особи США та Китаю часто називають двосторонні ділові та торгові відносини баластом у спірних відносинах із США. При цьому економічне і геополітичне суперництво між наддержавами, що зростає, поставило компанії обох країн під приціл уряду один одного, зазначає видання.

Китай став більш підозріло ставитися до співпраці із західними компаніями, що відповідає акценту Сі Цзіньпіна на самозабезпеченості та національній безпеці, і цього року він вжив жорстких заходів щодо деяких американських консалтингових та інших фірм, що ще більше підірвало довіру інвесторів.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…