Головна News Ефіопія пообіцяла захопити аеропорти та інші об’єкти у Тиграї

Ефіопія пообіцяла захопити аеропорти та інші об’єкти у Тиграї

0

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Уряд Ефіопії в понеділок пообіцяв взяти під контроль аеропорти та інші федеральні об’єкти в Тиграї, наступного дня після того, як Африканський союз (АС) закликав до припинення вогню в конфлікті, пише УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Голова комісії Африканського союзу Мусса Факі Махамат закликав до негайного та беззаперечного перемир’я у зв’язку з активізацією бойових дій на півночі Ефіопії, де проурядові сили та повстанці з регіону Тиграй ведуть бої вже майже два роки.

Факі також закликав суперників «повернутися до діалогу» після того, як обидві сторони ухвалили запрошення АС до мирних переговорів, які не відбулися через зростання насильства.

Влада Тиграю заявила в неділю, що вона «готова дотримуватися негайного припинення бойових дій», і закликала міжнародне співтовариство чинити тиск на уряд, щоб він сів за стіл переговорів.

Аддіс-Абеба заявила у своїй заяві в понеділок, що «прихильна до мирного врегулювання конфлікту через переговори під керівництвом Африканського союзу».

Але там зазначили, що продовжуватимуть це поряд із «захисними заходами» для захисту суверенітету та територіальної цілісності Ефіопії від внутрішніх та зовнішніх загроз.

“Тому вкрай важливо, щоб уряд Ефіопії взяв на себе негайний контроль над усіма аеропортами, іншими федеральними об’єктами в регіоні”, – йдеться у заяві Служби урядового зв’язку.

Доповнення

Тим часом ефіопські сили разом із військами із сусідньої Еритреї активізували наступ біля Шира, міста з населенням 100 000 осіб на північному заході Тиграю, де, як повідомляється, внаслідок тяжких обстрілів є жертви серед цивільного населення.

Прем’єр-міністр Абій Ахмед Алі, який отримав Нобелівську премію миру у 2019 році, у листопаді 2020 року направив війська до Тиграю, звинувативши Народно-визвольний фронт Тиграю (НФОП) у нападі на армійські табори.

НФОП домінував у правлячому політичному альянсі Ефіопії протягом десятиліть, перш ніж Абій прийшов до влади у 2018 році.

Внаслідок конфлікту загинула невідома кількість мирних жителів і розв’язалася масштабна гуманітарна криза в Тиграї та інших частинах північної Ефіопії.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…