Головна News Репресії в білорусі: режим лукашенка засудив до суворих строків ув’язнення дюжину опозиціонерів

Репресії в білорусі: режим лукашенка засудив до суворих строків ув’язнення дюжину опозиціонерів

0

Віктор Бабаріко в 2021 році

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. білорусь у понеділок засудила до ув’язнення дюжину противників авторитарного режиму лукашенка на строк до 25 років, передає УНН.

Деталі

Вироки до тюремного ув’язнення продовжують репресії проти опозиції та ЗМІ, які серйозно розпочалися у 2020 році після того, як лукашенко претендував на шостий термін на спірних виборах, які спричинили масові протести.

Лідера групи активістів Автуховича було засуджено в понеділок до 25 років позбавлення волі, що є одним із найсуворіших вироків, винесених останнім часом, повідомляє “Радіо Свобода”. Автуховича та його групу звинувачують у підпалі автомобіля та будинку міліціонера у місті Гродно у 2020 році.

Дев’ять активістів отримали строки від 15 до 20 років ув’язнення, у тому числі православний священик Сергій Резанович отримав 16 років ув’язнення.

Противники ув’язнені

Олесь Бєляцький

Засновник правозахисної групи «Весна» та співлауреат Нобелівської премії миру 2022 року Олесь Бєляцький був ув’язнений у липні 2021 року. Він був заарештований за звинуваченням у ухиленні від сплати податків, що колеги-дисиденти сприйняли як погано завуальовану спробу змусити його замовкнути.

Сергій Тіхановський

Тіхановський, харизматичний блогер на YouTube, надихнув опозицію, коли балотувався в президенти, щоб спробувати повалити лукашенка. Але білоруська влада перервала його кампанію, заарештувавши його за звинуваченням у порушенні громадського порядку перед голосуванням у серпні 2020 року, а потім залишивши його за ґратами. У грудні 2021 року він був засуджений до 18 років позбавлення волі за звинуваченням в організації масових заворушень, розпалюванні соціальної ворожнечі та інших звинувачень.

Віктор Бабаріко

Колишнього банкіра Бабаріко – одного з найпопулярніших політиків у білорусі – заарештували і звинуватили в шахрайстві саме в той момент, коли він збирався висунути свою кандидатуру в президенти в червні 2020 року.

У липні 2021 року він був засуджений до 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у отриманні хабарів та відмиванні грошей, коли очолював білоруську філію банку, що належить російському енергетичному гіганту «Газпром».

Йому також було наказано виплатити кілька мільйонів євро як компенсацію збитків.

Микола Статкевич

Ветеран опозиції Статкевич був затриманий на мітинг опозиції в 2020 році і постав перед закритим судом разом з Тіхановським. Статкевич уже провів п’ять років за ґратами, більшу частину яких – в одиночному ув’язненні, після невдалої спроби балотуватися на пост президента проти лукашенка в 2010 році.

Павло Северинець

Северинця, співголову партії «Білоруська християнська демократія», заарештували у червні 2020 року після пікету на підтримку кандидатів від опозиції. У травні 2021 року мінський суд засудив його до семи років позбавлення волі за «організацію масових заворушень», хоча він перебував під вартою під час масових демонстрацій, які послідували за спірною перемогою лукашенка.

Марія Колесникова

У вересні 2021 року білоруський суд засудив одну з трьох жінок-лідерів протесту, Марію Колесникову, до 11 років позбавлення волі за звинуваченням у порушенні національної безпеки та змові з метою захоплення влади. Колишній флейтистка, яка відмовилась поїхати у вигнання, очолила поствиборчі протести разом із Світланою Тіхановською та Веронікою Цепкало, які обидві згодом втекли за кордон.

Максим Знак

Разом із Колесниковою було засуджено адвоката та активіста Максима Знака, якого засудили до 10 років позбавлення волі.

Роман Протасевич

Найгучнішою справою став арешт опозиційного блогера Романа Протасевича. Його рейс Ryanair був перехоплений винищувачем та був змушений приземлитися у Мінську. На тлі міжнародного обурення Протасевич знявся у відеороликах із «визнаннями», які, за словами його прихильників, були записані під тиском. Згодом його помістили під домашній арешт.

Дар’я Чульцова, Катерина Бахвалова

У лютому 2021 року журналістів опозиційного телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар’ю Чульцову засудили до двох років позбавлення волі за висвітлення акції протесту 2020 року. У липні цього року Бахвалову засудили до восьми років позбавлення волі за «державну зраду».

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…