Головна News “Незавершений переворот” у росії: політолог прокоментував події з пвк “вагнера”

“Незавершений переворот” у росії: політолог прокоментував події з пвк “вагнера”

0

КИЇВ. 25 червня. УНН. Виконавчий директор Українського інституту майбутнього (UIF), політолог Вадим Денисенко підбив перші висновки щодо подій у росії, пов’язаних з пвк “вагнера”. На його думку, глава компанії євгеній пригожин готувався до “перевороту”, однак його метою була не зміна влади, а субʼєктність і гарантії продовження фінансових замовлень, передає УНН.

Цитата

“Чи хотів пригожин скинути путіна? Певне, що ні. Йому потрібні були гарантії безпеки, субʼєктність і гарантії продовження фінансових замовлень. І найголовніше: йому потрібен зрозумілий йому голова генштабу і Міноборони. Тому підсумовуючи, це не класичний переворот, який передбачає зміну першої особи: це спроба перевороту, де перша особа мала б залишитися, але бути в певній облозі силовиків”, – зазначив Денисенко.

Деталі

Політолог висловив припущення, що події у росії були “спробою перевороту”, а глава пвк “вагнера” готувався до нього. Він звернув увагу на те, що за пів доби до початку дій він дав інтервʼю, яке за словами Денисенка було більше спрямоване на Захід, про те, що Донбас “ніхто не бомбив 8 років”. 

“Мені здається, задум був наступний: вагнери заходять в ростов не просто, щоб захопити штаб південного округу, а перш за все для того, щоб арештувати Шойгу, який там знаходився. Після цього вони мали б почати рух на Москву, тримаючи міністра в вигляді циркового ведмедя. Важливо, що не взявши Шойгу, Пригожин прийняв рішення плани не міняти”, – припустив він.

Як зауважує політолог, пригожину було “легко” йти вперед з кількох причин:

  • “розвалена” система фсб, поліції та росгвардії, які “не підписувалися” під такі дії;
  • від російського диктатора володимира путіна чекали жорстку вказівку, яку він, “якщо і давав, то дуже мляво”;
  • російське суспільство “не розуміє за що воно воює” і “маленькі люди” в погонах”, яких “привчили не висовуватись, повернулися в ракушку де “не все так однозначно”.

На думку Денисенка, главі “вагнера” не вдалося дійти до москви, бо він “злякався”. Як припускає політолог, план пригожина “мав чіткі цілі”, і за допомогою самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка він “досяг” частини цілей. Однак, додає він, “свого” міністра оборони і керівника генштабу він “поки не отримав”.

“Зваживши всі за і проти, пригожин вирішив взяти синицю в руки і відійти в сторону. Проте, виглядає так, що він, переконаний: в разі необхідності, зможе повторити свій похід. Хоча державна система має бути зовсім розваленою, щоб двічі пропустити такий удар”, – наголосив Денисенко.

Він відзначив ще один аспект подій у росії – “всі вежі кремля, так чи інакше, згуртувалися навколо путіна”. За його словами, цей процес певний час триватиме, оскільки “всі розуміють, що ослаблений вождь – кращий привід для поділу пирога”. Денисенко зауважив, що диктатор рф перестав “бути альфа-самцем” російської політики наприкінці літа 2022 року, і тепер він “остаточно перетворився на “колективного путіна”.

Щодо того, хто переміг від “повстання” “вагнерівців”, Денисенко розповів, що поки переможців немає, а “всі головні актори програли”. Денисенко відзначив, що лукашенко “отримав привідкритий ящик Пандори”, адже якщо він “запустить” пвк “вагнера” в білорусь, то “наражається на переворот у себе”.

“Тому, напевне, він спробує дати юридичну прописку і не більше, хоча процеси можуть вийти із-під його контролю. Правда, в особі пригожина він отримав людину, яка допомагатиме йому (так вважає лукашенко, як мінімум) в його тіньових африканських проектах”, – зауважив він.

Політолог припустив, що фсб певний час “буде оговтуватися” і після такого удару, і “спробує поводити себе тихо”. Він додав, що головним питанням є зміна глави міноборони рф сергія шойгу та начальника генштабу валерія герасимова, що є “найболючишим моментом” для путіна, і він його постарається відтягнути.

“Одним словом: система пропустила серйозний удар і ця сама система буде змушена деякий час зализувати рани. Але такі системи мають одну відповідь на всі виклики: не зміни зсередини, а репресії. Тому, за кілька тижнів почнуться перші арешти. Чим швидше вони почнуться і чим масовішими вони будуть, тим краще для нас”, – підкреслив Денисенко.

Підсумовуючи, він вказав, що поки перспективи для російсько-української війни від події у росії мають “дві невідомі”. За його словами, першою є те, чи змінить диктатор верхівку воєнного керівництва і якщо змінить то на кого. Від цього багато залежатиме на фронті, додав Денисенко. Другою “невідомою”, продовжив він, є те, як діятимуть Китай і Сполучені Штати.

“Вчора весь світ напружився не через пригожина, а через ядерну зброю. Переворот в країні з ядерною зброєю – це глобальний виклик. Тому, поки зарано давати якісь прогнози. Хоча і Китаю і США вигідне подальше ослаблення путіна. Але тут маємо кілька днів поспостерігати за реакцією”, – підкреслив політолог.

Контекст

23 червня генпрокуратура рф оголосила про порушення кримінальної справи стосовно засновника чвк “вагнер” євгенія пригожина за статтею про збройний заколот. Справу порушили після того, як пригожин заявив про удар по таборах пвк “вагнер”, завданий міноборони рф, і повідомив, що разом із бійцями піде “розбиратися, чому в країні відбувається беззаконня”. міноборони рф назвало твердження про завданий удар такими, що не відповідають дійсності. фсб рф заявила, що висловлювання пригожина “фактично є закликом до початку збройного громадянського конфлікту” на території рф, і закликала бійців пвк “вагнер” не виконувати накази пригожина і вжити заходів для його затримання.

Повідомлялося, що “бойовики “вагнера” взяли під свій контроль військові об’єкти в місті воронеж”, яке розташоване приблизно за 500 км на південь від москви. Власник пвк “вагнер” євгеній пригожин заявив, що під контролем пвк “вагнер” перебувають військові об’єкти ростова-на-дону, зокрема аеродром. За його словами, у планах пвк “блокувати місто ростов” і “йти в москву”.

Нагадаємо

Представники американської розвідки вважають, що євген пригожин, ватажок пвк “вагнера”, планував серйозний виклик російському військовому керівництву впродовж тривалого часу, але було незрозуміло, якою буде кінцева мета.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…