Головна News Столтенберг перед Вільнюським самітом зустрінеться з Ердоганом, щоб обговорити вступ Швеції у НАТО

Столтенберг перед Вільнюським самітом зустрінеться з Ердоганом, щоб обговорити вступ Швеції у НАТО

0

КИЇВ. 6 липня. УНН. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що зустрінеться з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом та прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном у понеділок, 10 липня, щоб обговорити подальші кроки Швеції на шляху вступу до Альянсу. Про це він сказав на пресконференції за підсумками зустрічі Туреччини, Швеції та Фінляндії, передає УНН.

Цитата

“Ми всі погодилися, що повноправне членство Швеції забезпечує інтереси усіх союзників, і ми всі хочемо завершити цей процес якнайшвидше… Сьогодні ми підтверджуємо, що членство Швеції в межах досяжності. І ратифікація членства Швеції у НАТО не означає припинення співпраці з Туреччиною. У понеділок, у Вільнюсі, я зустрінуся із президентом Ердоганом і прем’єр-міністром Крістерссоном, щоб зробити наступний крок у цьому процесі”, – повідомив Столтенберг.

Деталі

Генсек підкреслив, що під час зустрічі сторони погодилися, що повноправне членство Швеції у НАТО “забезпечує інтереси усіх союзників”. Він додав, що це також забезпечить “безперебійний щит від Чорного до Балтійського моря”.

Крім цього, Столтенберг нагадав, що рік тому Гельсінкі та Стокгольм підписали тристоронній меморандум з Анкарою, щоб наблизити ратифікацію їх членства. За його словами, відтоді країни реалізували цей меморандум, у тому числі через засідання постійного спільного механізму для зміцнення співпраці у боротьбі з тероризмом, організованою злочинністю та іншими спільними викликами.

Столтенберг зазначив, що на сьогодні Швеція виконала умови тристороннього меморандуму, однак Туреччина виступає за те, що Стокгольму потрібно докласти “ще більше зусиль”.

“Я чітко сказав, що Швеція виконала зобов’язання, які вона могла взяти, за тристороннім меморандумом. Швеція внесла зміни до Конституції та запровадила нове антитерористичне законодавство, зняла обмеження на експорт зброї до Туреччини та активізувала антитерористичну корпорацію. На зустрічі ми всі погодилися, що маємо хороший прогрес”, – розповів Генсек.

Він пояснив, що метою зустрічі з Ердоганом та Крістерссоном у понеділок є досягти консенсусу між тим, що вже виконав Стокгольм та прагненнями Стамбулу розширити список вимог. Генсек зауважив, що “єдиний спосіб” вирішити розбіжності – “порадитися та знайти рішення”.

“Цілком можливо, що рішення (про вступ Швеції в НАТО, – ред.) буде прийнято на саміті наступного тижня. Ми всі погодилися, що завершення, верифікація членства Швеції в НАТО має відбутися якомога швидше”, – підсумував він.

Нагадаємо

Міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер заявив, що Швеція має виконати свої зобов’язання для досягнення членства в НАТО, зокрема, дотримуватися тристороннього меморандуму.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…