Головна News США запровадили санкції проти росіянки, яка через крипту відмивала гроші для російських олігархів

США запровадили санкції проти росіянки, яка через крипту відмивала гроші для російських олігархів

0

КИЇВ. 4 листопада. УНН. Міністерство фінансів США наклало санкції на росіянку Катерину Жданову через її роль у відмиванні сотень мільйонів доларів за допомогою віртуальної валюти. За інформацією, Жданова діяла в інтересах представників російських фінансових еліт, які перебували під санкціями, а також людей, пов’язаних із кіберзлочинами. Про це повідомили на сайті Мінфіну США, передає УНН.

Цитата

«Через таких ключових осіб, як Жданова, російська еліта та інші незаконні суб’єкти намагалися уникнути санкцій США та міжнародних організацій, зокрема через зловживання віртуальною валютою», — сказав заступник міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Е. Нельсон.

«Ми як і раніше зосереджені на захисті американської та міжнародної фінансової системи від тих, хто прагне використовувати цю технологію, серед інших незаконних фінансових ризиків в екосистемі віртуальних активів», — додав він.

Деталі

Зазначається, що Жданова надавала фінансові послуги клієнтам з Росії для відмивання грошей або приховування джерел їхнього збагачення.

У Мінфіні зазначили, що у березні 2022 року Жданова допомогла російському клієнтові переказати понад 2,3 млн доларів до Західної Європи через шахрайський інвестиційний рахунок і операцію з придбання нерухомості. В іншому випадку вона допомогла російському олігарху перевести понад 100 млн доларів в Об’єднані Арабські Емірати.

Крім того, Жданова використовувала віртуальну валюту для здійснення великих транскордонних операцій та послуги організацій, які не мають засобів контролю та протидії відмиванню грошей. Серед таких установ називається, зокрема, російська криптовалютна біржа Garantex Europe OU, проти якої Штати уже ввели санкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банки, дрони “Ланцет” і не тільки: США запровадили нові санкції проти росії через війну в Україні

Також Жданова надавала послуги російській групі вимагачів у інтернеті Ryuk, відмивши понад 2,3 млн отриманих ними незаконним шляхом коштів.

У Мінфіні США зазначили, що санкції проти Жданової відповідають зобов’язанням G7 по боротьбі з ухиленням від санкцій і закриттям лазівок, що дозволяють російській державі, її елітам, довіреним особам і олігархам використовувати віртуальну валюту для нівелювання впливу міжнародних санкцій.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…