Головна News Уйгури подали до суду на уряд Британії з вимогою заборонити імпорт бавовни із Сіньцзяна

Уйгури подали до суду на уряд Британії з вимогою заборонити імпорт бавовни із Сіньцзяна

0

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Уйгурська організація та правозахисна група подали до суду на уряд Великої Британії, щоб оскаржити нездатність Королівства заблокувати імпорт бавовняних виробів, пов’язаний із примусовою працею та іншими зловживаннями у далекому західному китайському регіоні Сіньцзян, передає УНН посилаючись на АР.

Деталі

Слухання у вівторок у Високому суді Лондона вважаються першим випадком, коли іноземний суд заслуховує юридичні аргументи уйгурів щодо примусової праці в Сіньцзяні. Цей регіон є великим світовим постачальником бавовни, але правозахисні групи вже давно заявляють, що бавовну збирають і переробляють китайські уйгури та інші тюркські мусульманські меншини у поширеній, санкціонованій державою системі примусової праці.

Справа, порушена Всесвітнім уйгурським конгресом, що базується в Мюнхені, і некомерційною організацією Global Legal Action Network, є одним з кількох аналогічних юридичних позовів, спрямованих на тиск на уряди Великої Британії та Європейського Союзу, щоб вони пішли шляхом Сполучених Штатів.

Дослідники кажуть, що Сіньцзян виробляє 85% бавовни, що вирощується в Китаї, що становить п’яту частину бавовни у світі.

Правозахисні групи стверджують, що масштаби порушень прав Китаю в Сіньцзяні, які, на думку ООН, можуть бути, означають, що багато міжнародних модних брендів наражаються на високий ризик використання бавовни, зібраної примусовою працею та іншими порушеннями прав.

Директор Global Legal Action Network, заявив, що група представила майже 1000 сторінок доказів, включаючи звіти компаній, розслідування НУО та документи уряду Китаю, урядам Великої Британії та США у 2020 році, щоб підтримати свою позицію. За його словами, британська влада поки не вжила жодних дій.

У США новий закон дає прикордонній владі більше повноважень для блокування або конфіскації імпорту бавовни, частково або повністю виробленої в Сіньцзяні. Товари фактично заборонені, якщо тільки імпортер не може надати чітких доказів того, що товари не були вироблені з використанням примусової праці.

Минулого місяця пропонувалося заборонити надходження на ринок ЄС усіх товарів, виготовлених із використанням примусової праці. Ці плани ще не погоджені Європейським Парламентом.

Прийнятий британським урядом Закон про сучасне рабство вимагає від компаній, які працюють у Великій Британії, повідомляти про те, що вони зробили для виявлення порушень прав у своїх ланцюжках поставок. Але юридичних зобов’язань щодо проведення аудиту та належної обачності відсутні.

Колишній лідер Консервативної партії Єн Дункан Сміт, один із найгучніших критиків Китаю в британському парламенті, заявив, що Велика Британія «затягує» це питання через «величезний інституційний опір змін» після багатьох років залежності від торгівлі з Китаєм. За його словами, консервативний уряд недостатньо серйозно сприйняв китайську загрозу.

Доповнення

Одяг входить до п’ятірки основних видів товарів, які Велика Британія імпортує з Китаю, на її частку у 2021 році припадає близько 3,5 мільярдів фунтів стерлінгів (4 мільярди доларів США).

Дані Китайського національного інформаційного центру з бавовни показують, що продаж бавовни, виробленої в Сіньцзяні, протягом року до середини червня впав на 40% порівняно з роком раніше до 3,1 млн тонн. За даними китайського постачальника фінансової інформації Wind, комерційні запаси бавовни, виробленої в Сіньцзяні, на кінець травня склали 3,3 млн. тонн, що на 60% більше, ніж роком раніше.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…