Головна News У МВФ попередили про зростання ризиків для фінансової стабільності

У МВФ попередили про зростання ризиків для фінансової стабільності

0

КИЇВ. 26 березня. УНН. Голова Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва на Форумі розвитку Китаю заявила, що ризики для фінансової стабільності зросли, і закликала бути пильними попри те, що дії країн з розвиненою економікою заспокоїли стрес на ринку. Про це інформує УНН, посилаючись на Reuters.

Деталі

За її словами, цей рік буде “ще одним складним роком”, коли глобальне зростання сповільниться до рівня нижче 3% через наслідки від пандемії коронавірусу, війну в Україні та жорсткість монетарної політики. Георгієва додала, що навіть з кращими прогнозами на 2024 рік глобальне зростання залишатиметься значно нижчим за історичний середній показник у 3,8%, а загальний прогноз залишається слабким.

МВФ, який передбачив світове зростання на 2,9% у 2023 році, планує опублікувати нові прогнози наступного місяця. Георгієва зауважила, що політики в країнах з розвиненою економікою “рішуче відреагували на ризики фінансової стабільності” після банкрутства банків, але навіть у цьому випадку потрібно “залишатися пильними”.

“Таким чином, ми продовжуємо уважно стежити за розвитком подій і оцінюємо потенційні наслідки для глобальних економічних перспектив і глобальної фінансової стабільності”, – сказала вона, додавши, що МВФ “приділяє увагу найбільш вразливим країнам, особливо країнам з низьким рівнем доходів і високим рівнем боргу”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глобальну економіку чекає важкий рік – директор МВФ

Крім цього, глава МВФ попередила, що геоекономічна фрагментація може розколоти світ на конкуруючі економічні блоки, що призведе до “небезпечного поділу, який зробить усіх біднішими та менш безпечними”. За її словами, сильне економічне відновлення Китаю з прогнозованим зростанням ВВП на 5,2% у 2023 році “дає певну надію” світовій економіці, причому очікується, що Китай становитиме близько третини світового зростання цього року.

За оцінками МВФ, кожне збільшення зростання ВВП Китаю на 1 відсотковий пункт призводить до зростання в інших азійських економіках на 0,3 відсоткового пункту. Вона закликала політичних діячів у Китаї працювати над підвищенням продуктивності та перебалансуванням економіки, відволікаючись від інвестицій до більш довгострокового зростання, зумовленого споживанням, у тому числі шляхом ринкових реформ, щоб “вирівняти умови гри” між приватним сектором і державними підприємствами.

Як розповіла Георгієва, такі реформи можуть збільшити реальний ВВП на 2,5% до 2027 року та приблизно на 18% до 2037 року. Вона підкреслила, що перебалансування економіки Китаю також допоможе Пекіну досягти кліматичних цілей, оскільки перехід до зростання на основі споживання охолодить попит на енергію, скоротить викиди та послабить тиск на енергетичну безпеку. За її словами, це може скоротити викиди вуглекислого газу на 15% протягом наступних 30 років, що призведе до падіння глобальних викидів на 4,5% за той самий період.

Нагадаємо

У кінці січня цього року в МВФ заявили, що світова економіка продовжить сповільнюватися, але на тлі ознак стійкості та відновлення активності в Китаї прогноз щодо темпів зростання світового ВВП у 2023 році покращено до 2,9 відсотка, що на 0,2 в.п. більше, ніж очікувалося в жовтні.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…