Головна Новости Над прірвою: історична будівля на Ярославовому Валу почала рости углиб

Над прірвою: історична будівля на Ярославовому Валу почала рости углиб

0

Місцеві мешканці відверто бояться за своє життя, а міська влада займається порятунком історичної споруди.

П’ять поверхів донизу

Буквально кожного дня мешканці історичної будівлі на Ярославовому Валу, 10, змушені засинати і просинатися з єдиною думкою: а чи не завалиться сьогодні бува їхній будинок. А підстави для хвилювання більш ніж серйозні: під будівлею вже викопали п’ять поверхів углиб.

– Із фасадної сторони будинку знесли балкон однієї із квартир і захопили більше половини прибудинкової території. На наших очах періодично відбуваються пошкодження внутрішніх комунікацій, – скаржиться місцева мешканка Ярина Володимирова.

За її словами, руйнація будинку почалася під виглядом реконструкції. Власники перших двох поверхів затіяли ремонт. І почали розширювати свої володіння вглиб – під час цього «ремонту» щодня вивозили 5-6 вантажівок землі. Коли мешканці вищих поверхів почали бити на сполох, їх заспокоювали – мовляв, це така технологія для зміцнення фундаменту.

Але зрештою, внаслідок такої «реконструкції» у квартирах затріщали стіни та стелі.

– Тріщини пішли по стінах, вздовж стелі та по всій квартирі, – розповідає киянка Людмила Барташ, яка проживає в аварійному будинку.

Зважаючи на протести киян і рішення державної комісії з питань техногенної безпеки, забудовники пообіцяли зміцнити опорні конструкції приміщень.

Що сказав би Петлюра?

Ярославів Вал, 10 – історична будівля, у якій понад 100 років тому працював головний отаман військ Української народної республіки Симон Петлюра.

Починаючи з 1906 року, в будинку на Великій Підвальній (так називалася ця вулиця), працювала редакція газети «Рада» – першого україномовного суспільно-політичного видання, де майбутній керівник держави був активним автором. На той час Симон Васильович знімав невелику кімнату-майстерню в одному з підсобних приміщень, де сьогодні триває скандальна забудова.

Проти руйнування історичної пам’ятки виступають не лише на Ярославовому Валу, а й у Національному заповіднику «Софія Київська».

– Наша позиція проста: в історичному ареалі міста Києва будь-яка реконструкція має робитися професійно, з урахуванням великої кількості пам’яток, а також можливого впливу на них. Ті, хто не враховують це, мають бути покарані, а самі роботи необхідно терміново зупиняти, – вважає речник Національного заповідника Олексій Курпас.

Незважаючи на історичну цінність, забудовники ще в лютому-2020 встановили на фасаді будівлі міцні металеві балки. Це було зроблено для того, щоб на підземній території створити величезний внутрішній простір для нових площадок.

Реакція столичної влади

Скандальне будівництво вдалося призупинити після того, як ці роботи викликали великий суспільний резонанс.

– Будівництво під виглядом протиаварійних робіт на Ярославовому Валу – яскравий приклад низької ефективності роботи правоохоронних та контролюючих органів. Прикро, що майже рік з-під будинку в центрі столиці вивозили ґрунт, знищуючи при цьому культурний шар, – розповів лідер громадської організації «Твердиня» Юрій Федоренко.

Завдячуючи активній позиції громадськості, це питання винесли на розгляд комісії, яку створили при КМДА з метою перевірки інформації щодо резонансних об’єктів будівництва.

– Як проводили ці роботи – ніхто не знає. Забудовники повинні були залучати археологів та інших фахівців. Але вони цього не зробили, – сказав заступник голови комісії з резонансних забудов при КМДА Сергій Мельниченко.

За даними фахівців, для проведення таких робіт потрібно було спочатку отримати експертні висновки та дозволи з Міністерства культури та профільного Департаменту КМДА.

– Інженери кажуть, що така будова, як наприклад, на Ярославовому Валу, може нести небезпеку будівлі, що належить до культурної спадщини. Поруч знаходяться житлові будинки, іноземні представництва. Нам потрібно розробити «дорожню карту», за якою ми будемо протистояти забудовниками, які нехтують законом. Я дуже дякую активним мешканцям міста, які допомагають контролювати цей процес, – підсумував столичний мер Віталій Кличко.

За його словами, потрібно активізувати роботу комісії з проблем незаконних забудов і надалі жорстко реагувати на такі порушення.

Крапку має поставити суд, оскільки столична поліція вже розслідує кримінальну справу, пов’язану з будівництвом на Ярославовому Валу.

Джерело

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…