Головна News Південна Корея виплатить компенсацію жертвам примусової праці Японії під час Другої світової

Південна Корея виплатить компенсацію жертвам примусової праці Японії під час Другої світової

0

Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль і прем’єр-міністр Японії Фуміко Кісіда

КИЇВ. 6 березня. УНН. Південна Корея оголосила, що виплатить компенсацію корейським робітникам, які були змушені працювати на японські компанії під час Другої світової війни. Цей крок має вирішити напружені відносини між двома країнами, інформує УНН, посилаючись на Nikkei Asia.

Цитата

“Уряд сподівається, що і Південна Корея, і Японія працюватимуть разом, щоб розвивати орієнтовані на майбутнє відносини, засновані на примиренні та дружній співпраці, подолавши нещасливу історію в минулому. Це рішення відповідає посиленій державній владі та статусу Республіки Корея. Уряд не залишить це питання без уваги та братиме до уваги страждання нашого народу”, – заявив міністр закордонних справ Південної Кореї Пак Джин.

Деталі

Він повідомив, що урядовий фонд виплатить компенсацію 15 жертвам, які виграли судові справи проти японських компаній Mitsubishi Heavy Industries і Nippon Steel у 2018 році. Фонд буде створено за рахунок пожертвувань приватного сектора. Міністр попросив японський уряд і компанії відповісти вичерпними вибаченнями та добровільними внесками. За його словами, лідери компаній двох країн обговорюють, як сприяти розвитку двосторонніх відносин між Сеулом і Токіо.

Міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаясі сказав, що “цінує заяву південнокорейського уряду, оскільки це допоможе відновити відносини Японії та Південної Кореї з дуже складного стану до нормального”. Стосовно вимоги Сеула щодо “щирої відповіді” Хаясі підкреслив, що його уряд “успадкував позицію японських кабінетів щодо історичного визнання в цілому”.

Він додав, що хоча японський уряд не надаватиме коштів, Токіо має намір підтримувати позицію, висловлену попередніми адміністраціями, без використання будь-яких конкретних термінів. Попередні адміністрації висловлювали “каяття та вибачення”. Nikkey Asia зазначає, що Хаясі погодився з тим, щоб японські компанії робили добровільні пожертви, проте сказав, що Токіо “не займає певної позиції”. Він додав, що питання експортного контролю “це окрема дискусія” від питання праці воєнного часу.

Президент США Джо Байден схвально оцінив угоду між двома країнами, заявивши, що вона “знаменує новаторську нову главу співпраці та партнерства між двома найближчими союзниками Сполучених Штатів”.

“Президент Юн і прем’єр-міністр Кісіда роблять важливий крок, щоб створити майбутнє для корейського та японського народу, яке є більш безпечним і процвітаючим. Після повної реалізації їхні кроки допоможуть нам підтримувати та просувати наше спільне бачення вільної та відкритої Індо-Тихоокеанської області”, – зазначив він.

Доповнення

Японія та Південна Корея мали історичні суперечки, пов’язані із 35-річною окупацією Корейського півострова Японією з 1910 по 1945 роки. 

Відносини між країнами погіршилися у 2019 році, коли Японія запровадила обмеження на експорт ключових товарів до Південної Кореї, посилаючись на втрату довіри та занепокоєння національною безпекою. Тоді Південна Корея заявила, що цей крок Японії є де-факто помстою за рішення суду 2018 року щодо виплати компенсації колишнім підневільним працівникам японськими фірмами.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…