Головна News Сили Ефіопії та Еритреї захопили ключове місто Тиграю

Сили Ефіопії та Еритреї захопили ключове місто Тиграю

0

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. У вівторок тиграйські повстанці заявили, що ефіопські та еритрейські сили захопили ключове місто регіону. Про це УНН інформує посилаючись на AFP.

Цитата

“Ці сили вторгнення на даний момент взяли під свій контроль деякі райони, включаючи Шир”, – йдеться у заяві Центрального командування Тиграю, додавши, що повстанці вели боротьбу “не на життя, а на смерть”.

Деталі

У повідомленні йдеться, що в понеділок об’єднані сили увійшли до Шира, стратегічного міста з населенням близько 100 000 осіб, яке знаходиться приблизно за 300 кілометрів на північний захід від столиці Тиграю Мекеле.

AFP зазначає, що неможливо перевірити заяви з поля бою, оскільки у Тиграї відключено зв’язок, а доступ до північної Ефіопії для журналістів обмежений.

Контекст

Конфлікт розпочався у листопаді 2020 року, коли прем’єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед направив війська до Тиграю після того, як звинуватив правлячий у регіоні Народно-визвольний фронт Тиграю (НОФТ) у нападі на табори федеральної армії.

НОФТ десятиліттями домінував у правлячому політичному альянсі Ефіопії, перш ніж Абій прийшов до влади у 2018 році та відсунув партію на другий план.

Військова кампанія Абія отримала підтримку Еритреї, з якою Ефіопія мала розбіжності до зближення, за яке Абій отримав Нобелівську премію миру 2019 року.

Тиграй та його шість мільйонів людей практично відрізані від зовнішнього світу, відчувають гостру нестачу палива, продовольства та медикаментів та позбавлені основних послуг, включаючи зв’язок та електрику.

За даними ООН, близько двох мільйонів людей було вигнано зі своїх будинків у північній Ефіопії, і ще мільйони потребують допомоги. Надходили овідомлялося про масові звірства, включаючи масові вбивства та зґвалтування.

Число загиблих залишається невідомим.

Бойові дії між воюючими сторонами відновилися у серпні, порушивши п’ятимісячне перемир’я, за яким до постраждалого регіону було доставлено обмежену допомогу.

Обидві сторони звинуватили одна одну в тому, що вони відкрили вогонь першими.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…