Головна News У Польщі спікером Сенату обрали Малгожату Кідаву-Блоньську

У Польщі спікером Сенату обрали Малгожату Кідаву-Блоньську

0

КИЇВ. 14 листопада. УНН. Малгожата Кідава-Блонська від Громадянської Коаліції (KO) у понеділок була обрана спікером Сенату Республіки Польща 11-го скликання. Її підтримали 66 сенаторів. Кандидатуру контркандидата Кідави-Блоньської, сенатора від ПіС Марека Пенка, підтримали 33 сенатори, передає УНН із посиланням на PAP.

Деталі

Згідно з коаліційною угодою, яку минулої п’ятниці парафували голова “Громадянської платформи” Дональд Туск, голова “Польщі 2050” Шимон Головня, голова Польської народної партії Владислав Косіняк-Камиш та співголови “Нової Лівиці” Влодзімєж Чажасти та Роберт Бєдронь, Кідава-Блоньська обійматиме посаду спікера Сенату до 13 листопада 2025 року, після чого її має замінити особа, призначена Громадянською коаліцією.

Як повідомляє CIS, Малгожата Кідава-Блоньська приєдналася до “Громадянської платформи” у 2001 році й розпочала свою громадську діяльність як радник Варшавської міської ради та член Комітету з питань культури. Від імені партії вона безперервно засідала в Сеймі з 2005 року.

Була депутатом Сейму п’ятого, шостого, сьомого, восьмого і дев’ятого скликань.

“У 2010 році була речницею президентської кампанії Броніслава Коморовського, а на парламентських виборах 2011 року – речницею Виборчого комітету Громадянської платформи Республіки Польща. З 2014 по 2015 рік працювала державним секретарем у Канцелярії прем’єр-міністра, у 2014 році була речницею уряду Дональда Туска, у 2015 році – Еви Копач. У 2015 році також була спікером Сейму сьомого скликання. Була віцеспікером Сейму восьмого та дев’ятого скликань з 2015 по 2023 рр. Балотувалася на посаду Президента Республіки Польща на перших виборах у 2020 році, які не відбулися через пандемію. У грудні 2021 року стала віцеглавою Громадянської платформи”, – повідомляє CIS.

Як нагадує Інформаційний центр Сенату в комюніке, до Сенату 11-го скликання увійде 41 сенатор, обраний від Коаліційного виборчого комітету Громадянської коаліції PO.N IPL Zieloni. Виборчий комітет “Право і справедливість” буде представлений 34 сенаторами.

Коаліційний виборчий комітет Trzecia Droga Polska 2050 Шимона Головні – Польська народна партія має 11 сенаторів, а Виборчий комітет Нова Лівиця – 9. Також у Сенаті буде 5 сенаторів, які балотуються від своїх власних виборчих комітетів. 

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…