Головна News Центробанк Туреччини третій місяць поспіль знижує ставку через стрімке зростання інфляції

Центробанк Туреччини третій місяць поспіль знижує ставку через стрімке зростання інфляції

0

КИЇВ. 20 жовтня. УНН. Центральний банк Туреччини в четвер знизив облікову ставку третій місяць поспіль, незважаючи на падіння ліри та річний рівень інфляції, який зріс на понад 83 відсотки, передає УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Грошово-кредитні політики Туреччини суперечать глобальній тенденції підвищення процентних ставок центральними банками для боротьби з інфляцією, оскільки високі ставки за позиками охолоджують економіку та ціни.

Останнє рішення було ухвалено після того, як президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що центральний банк продовжуватиме знижувати ставки щомісяця «поки я перебуваю при владі» – і незважаючи на те, що інфляція у вересні досягла 83,45% у річному вирахуванні.

Центральний банк заявив у четвер, що він знижує свою тижневу ставку репо до 10,5% з 12%, при цьому зростання споживчих цін, за його словами, було «викликано запізнілим і непрямим ефектом зростання цін на енергоносії», викликаним війною росії проти України

Зниження процентної ставки було широко очікуваним, але зниження на 150 базисних пунктів було більшим, ніж очікувалося, після двох змін на 100 базисних пунктів у серпні та вересні.

Банк натякнув, що цикл пом’якшення завершиться наступного місяця.

Доповнення

Ердоган, затятий противник підвищення вартості запозичень, назвав високі відсоткові ставки своїм «найбільшим ворогом».

В результаті турецька ліра продовжує втрачати свою вартість щодо долара США і з січня впала на 28 відсотків.

Турецький лідер відреагував на економічну кризу переглядом своєї зовнішньої політики та відновленням зв’язків з колишніми суперниками в арабському світі, включаючи багату на нафту Саудівську Аравію.

Додаткові торгові угоди з росією допомогли зміцнити валютні резерви Туреччини, що виснажуються, і потенційно дали Ердогану достатньо, щоб перечекати економічний шторм до червневих виборів.

Проте Вашингтон вже кілька місяців попереджає турецькі компанії та банки, які торгують із росією, що вони можуть зіткнутися з можливими санкціями.

Коментарі закриті

Рекомендуємо

Стефанчук запросив нову Маршалку польского Сенату Кідаву-Блоньську в Україну

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав…